Реклама / Ads
0| 4937 |13.06.2007 НОВИНИ

Борис Велчев: Ще забавим още делото срещу Валентин Димитров

.
Делото срещу Вальо Топлото щяло да се забави още. В момента разследващите се мъчат да докажат призхода на "изпраните" пари. Били готови по обвиненията за валутни престъпления. Шефът на следствието Ангел Александров обещал на Борис Велчев да каже за оставката в понеделник.
 

По това дело сме напълно спокойни, но има една предварителна предпоставка, която трябва да решим - така нареченото "предикатно престъпление", престъплението, чрез което са добити парите, които е "изпрал" Валентин Димитров", поясни той пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

"Механизмите за пране на пари отдавна сме си ги изяснили и са ни ясни. Но трябва да докажем произхода на парите", обясни Велчев.

Според него става дума за длъжностно присвояване в особено големи размери в едно огромно по мащаб предприятие в продължение на десетина години.

"Анализът на такава огромна документация не може да стане бързо. Когато това стане, делото ще бъде внесено в съда. Затова работим много сериозно върху доказателството за длъжностно присвояване", каза Велчев.

Някои от делата срещу Димитров са в съвършено напреднал стадий, посочи главният прокурор. Делото за валутни престъпления е практически приключило и тече процес на предявяване, който трябва да започне в петък. Колко бързо ще приключи процесът на предявяване на делото зависи от защитата на Димитров, каза Велчев.

По отношение на делата срещу Валентин Димитров прокуратурата не е била разколебана в нито един момент. По големи сложни дела присъдите не могат да бъдат бързи не само у нас, но и никъде по света, каза главният прокурор.

До края на месеца вероятно ще бъде предявено и другото дело за укриване на данъци срещу Валентин Димитров.

Главният прокурор обясни, че тече процес на предявяване по досъдебното производство за източването на Държавния резерв. Очаква се следващите няколко дни да бъде внесен обвинителен акт и по това дело, стига защитата да "чете бързо материалите и да не направи допълнително искане".

В понеделник щяло да стане ясно дали директорът на Националната следствена служба Ангел Александров ще подаде оставка, съобщи главният прокурор, който вчера се е срещнал с Александров.

Според Велчев не е редно той да остане директор на НСлС. Главният прокурор подозира каква ще е реакцията на Александров, който е в отпуск до края на седмицата, но допълни: "Нека да изчакаме той сам да обяви решението си".

Борис Велчев посочи, че на срещата си двамата не са обсъждали оставката на министър Румен Овчаров. Александров днес не присъства на заседанието на Висшия съдебен съвет.

На въпрос дали невнасянето на проверката за скандала във ВСС не е бягане от отговорност, Велчев каза: "Защо, ние обявихме публично пред камерите, ако съветът се интересува, ще им я дадем".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5775 |31.05.2007 Овчаров не е заплашвал Александров, продължава проверката за отношението им към делото "Топлофикация . 0| 4764 |02.04.2007 По делото за "Топлофикация" Вальо Топлото може да се сдобие с компания . 0| 6368 |20.03.2007 Двамата украинци са виновни по делото "Луканов", категоричен е Ботьо Ботев . 1| 6003 |28.04.2007 Бойко Борисов: Совалки в БСП потулват скандала в "Топлофикация"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads