Реклама / Ads
1| 2651 |20.10.2022 НОВИНИ

Борислав Цеков: И без председател на НС президентът може да стартира процедура за състовяне на кабинет

.
Борислав Цеков
Няма конституционна, а политическа пречка при избора на председател на НС. Дори парламентът да няма избран председател, това не пречи президентът да стартира процедурата по член 99 за съставяне на кабинет. Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA News докторът по Конституционно право Борислав Цеков.

"Първият работен ден на депутатите може да продължи толкова, колкото е необходимо. След като няма политическа зрялост, няма съзнание за отговорността и уважение към избирателите – очевидно всичко е възможно. От гледна точка на Конституцията, трябва да припомним, че изискването председателят да бъде избран още на първото заседание винаги е съществувало. Още от Търновската конституция.

 

При Седмото Велико народно събрание обаче избраха председател от третия път. Няма конституционна пречка при така създалата се ситуация – неспособност на депутатите да изберат председател, ако това се проточи -  НС да започне да функционира", подчерта Цеков. 

 

По думите му под конкретния запис в правилника, а именно, че  парламентарните групи се обявяват от председателя на НС, стоят по-важни и по-големи неща, изяснени в конституционната теория. „Има принцип на непрекъсваемост на държавното управление. Не може проблеми на вътрешното структуриране на НС, което вече е избрано,  което има депутатски корпус, който вече е положил клетва и встъпил в длъжност, да стават причина за блокиране работата на законодателната власт”, категоричен е той.

Цеков обясни, че няма конституционна пречка за създаването на парламентарните групи. „Има политически пречки, Политическите партии започват да си съчиняват процедурни пречки – къде от незнание, къде умишлено,  за да оправдават собствената си неспособност да водят диалог и да намерят решение”, подчерта Цеков. И допълни: „Може да се изберат заместници. Би било екстравагантно, но е възможно. Това са въпроси на вътрешната организация. Те не засягат Конституцията. След като не могат да се съгласят за председател – Конституцията е дала решение, а именно, че заседанието се води от най-възрастния депутат. Парламентарната техника на спиране на часовника е позната и у нас, и в чужбина и те я приложиха. И ако не ги е срам – това първо заседание може да продължи и един месец. Но конституционна пречка парламентът да не функционира, защото не е избран председател – не съществува и не трябва да се допуска”.

 

Борислав Цеков коментира и ходовете на президента за разпускане на парламента, ако не бъде избран председател на НС и трябва ли задължително да се извърти рулетката с трите мандата. „Президентът не е на ход в случая. На ход е парламентът. Президентът е на ход само при стартиране на процедурата по член 99 за съставяне на правителство. Нашата конституционна система не допуска така нареченото саморазпускане на НС. Нито пък допуска по своя политическа преценка държавният глава да го разпусне. Допуска го само с изтичане на мандата или при три неуспешни опита на правителство. Този въпрос за избора на председател е отделен и различен от процедурата по член 99. Президентът може да завърти рулетката с мандатите.

 

Председателят на НС няма никакво отношение към процедурата за съставяне на правителство. Президентът трябва да я стартира тогава, когато има годни субекти, на които да връчи мандата.  Това са парламентарните групи. Тоест депутатите могат да гласуват решение за съставянето им и всичко зависи от едни конкретни и временни процедурни правила, които НС трябва да приеме и няма пречка да не направи”, посочи Цеков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3366 |20.10.2022 И Камбарев оптимист: Утре ще изберем председател на парламента . 7| 2558 |20.10.2022 И днес няма избран председател на Народното събрание . 3| 2360 |20.10.2022 ГЕРБ се надцакват! И те оттеглят кандидатурата си за председател на НС . 9| 10005 |20.10.2022 ПП измислиха решение за кризата с избора на председател на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads