Реклама / Ads
7| 2891 |20.10.2022 НОВИНИ

И днес няма избран председател на Народното събрание

.
Източник: БГНЕС
Втори ден депутатите в 48-мото Народно събрание не успяха да се разберат кой да бъде председател. След продължили часове наред дебати и председателски съвети, в крайна сметка първото заседание бе отложено за втори път и утре в 10 ч. ще се направи нов опит.
 

Аргументите на повечето народни представители бяха, че е необходимо да се избере личност, която има опит като председател или зам.-председател, да има високи морални и личности качества, да комуникира успешно с всички, които са парламентарно представени. Представители на различни групи посочиха, че свеждането на избора единствено до тези критерии е дискриминация, защото в крайна сметка формално всеки един народен представител отговаря на тези условия.

 

ФрогНюз припомня, че тържественото заседание на 48-мото НС бе помрачено от продължителни дебати и прекъсвания, които в крайна сметка свършиха в задънена улица и консенсус около конкретна фигура не бе постигнат. Снощи до балотаж стигнаха Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“ и Росен Желязков от ГЕРБ. Никой от тях обаче не събра нужните гласове, които по Конституция трябва да надвишават 50% от присъстващите.

 

Заседанието бе прекратено вчера и продължи отново днес. Междувременно снощи стана ясно, че от ПП оттеглят кандидатурата си. Така за председателския пост останаха да се борят Росен Желязков (ГЕРБ), Петър Петров („Възраждане“), Йордан Цонев (ДПС) и Кристиан Вигенин (БСП). На балотаж днес стигнаха Желязков и Цонев, но и те не успяха да получат над 50% от гласовете. Така се стигна до поредна почивка.

 

Междувременно от ПП инициираха лидерска среща, на която въпросът да бъде обсъден, но и тя се увенча с неуспех, след като от ГЕРБ напуснаха залата, заради забавянето на срещата, която бе насрочена за 12.00 ч.

 

Няма смисъл да са там, щом срещата не е започнала в обявения час, каза пред журналисти Даниел Митов.

 

Като изход от кризата с избора на председател на Народното събрание от ПП предложиха,  да се номинира кандидат с високо обществено доверие и всяка партия да предложи двама кандидати не от собствените си редици, а от редиците на другите партии.

 

Непосредствено след това от партия ГЕРБ обявиха, че оттеглят кандидатурата на Росен Желязков за председател на парламента.
 

От ДБ пък предложиха за председател да бъде издигната непартийна фигура. Представители на различни групи посочиха, че свеждането на избора единствено до тези критерии е дискриминация, защото в крайна сметка формално всеки един народен представител отговаря на тези условия.

 

Предстои да видим новите предложения за поста и поредните гласувания.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2677 |20.10.2022 Пожар в Голямата джамия в Джакарта. Няма жертви . 2| 2878 |20.10.2022 Срещите на Паси и Плевнелиев се разпадат, ПП и БСП няма да участват в подобни разговори . 5| 2690 |20.10.2022 Олаф Шолц: Путин няма да спечели войната . 2| 2631 |20.10.2022 Янаки Стоилов: Докато парламентът няма председател, ще буксува на първо заседание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads