Реклама / Ads
2| 2642 |20.10.2022 НОВИНИ

Янаки Стоилов: Докато парламентът няма председател, ще буксува на първо заседание

.
Янаки Стоилов
Докато не се конституира ръководство на Народното събрание, то не може да се занимава с други въпроси и да включва други точки в своя дневен ред. Това заяви пред БНТ проф. Янаки Стоилов.
 

"Не виждам някакъв конституционен проблем дотук. Ако става дума за нарушение, това може да се констатира само с решение на Конституционния съд. Депутатите си дават сметка, че първото заседание на НС не е завършило, защото според разпоредбите на Конституцията, на първото заседание се избира председател и заместник-председатели".


Стоилов заяви, че процедурата трябва да завърши с положителен резултат днес или най-късно утре, защото обратното би означавало невъзможност парламентът да продължи своята работа. Той коментира и предложението зя ротационно председателство.


"Не е възможно Народното събрание да има двама председатели, нещо като двама консули в Древния Рим, макар че някои партии имат съпредседатели. Държавните институции не допускат такова дублиране, но предполагам, че идеята на това предложение е да има последователни председатели на НС. За да стане това, трябва да има политическо споразумение веднъж и втори път да се фиксира срок, до който първият председател да прекрати своите правомощия, за да се избере следващ".


Положителният резултат на избора на председател на НС не е равнозначен на мнозинство, коментира Стоилов. Оттеглянето на една от номинациите не решава въпроса, тъй като трябва поне още 2-3 групи да се присъединят към предложения кандидат на първата група.


"Възможно е обсъждането на кандидат от трета група, но тук не се преценяват толкова личните качества на кандидатите, а позиционирането на самите партии. Ако има воля в партиите с по-голяма представителност да подкрепят трети кандидат, това също е изход", каза конституционалистът.


Дали ще има база за сформиране на правителство ще стане ясно на консултациите при президента, коментира още той. Румен Радев не е ограничен със срок кога да връчи първия мандат. Според Янаки Стоилов ако НС се справи с избора на председател, начинът да просъществува е да набележи три-четири основни задачи, които да реши.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3004 |18.10.2022 Конституционалист: НС не може да функционира, докато не бъде избран председател . 3| 3315 |15.10.2022 Харалан Александров: Политиците са се отдали на домашни дълбоко провинциални караници, докато селото гори . 17| 24298 |15.10.2022 Проф. Янакиев: ГЕРБ не успяха да върнат на бял кон Бойко Борисов, затова се обявиха като евроатлантици . 2| 3361 |14.10.2022 Славов зове в НС да се приемат нужните закони, докато текат разговори за кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads