Реклама / Ads
124| 9979 |08.02.2012 НОВИНИ

Б. Борисов: Като ида да бутна язовирите, който първи изписка, ще разберем на кого са

.
Б. Борисов
Ще създадем едно ДНСК върху язовирите с брутални правомощия. Едно време от Москва ни спасяваха, сега чакаме на Брюксел. Цветанов и колегите работят; и тях ги вадиха с роторна машина, бяха затънали. Жалки и смешни са от опозицията. Минимални са шансовете да получим пари от ЕК, изреди премиерът. Като ида да бутна, който първи изписка, ще разберем на кого е тоя язовир, каза той.
 

Издирваме още двама души, още веднъж съболезнования за близките на загиналите, обяви по БНТ премиерът Б. Борисов. В Бисер, Харманли и Свиленград е най-критично и сложно, в другите райони е снеговалеж и студ. По-важно е какво правим трагедията да не се повтаря и да има система, която да не допуска. ГЕРБ дарява 1 млн от субсидията си, вместо да я похарчи, днес на МС ще се вземе решение за парична помощ на семействата на загиналите, а щом оценим щетите, ще направим възможното да помогнем, не може на килограм да ги мерим. Ще видим и какви помощи може да получим от Брюксел, но като начало ще са торби и палатки, защото цяла Европа бедства, обясни премиерът.

Няма да призовавам другите партии да даряват, никога не съм се месил; вчера обсъждахме дали да дадем по една заплата, но решихме, че така е най-лесно и най-чисто.

Реформата във ВИК сектора е безкрайно закъсняла през последните 20 години, дори водопроводите са от материали, които не трябва да бъдат. От 8 до 10 милиарда са необходими за тази реформа. Еврофондовете са по програми и имат таван, това не като "добър ден", ние отдавна сме надскочили тавана, въпросът е как да ги усвоим.

Ще създадем все едно ДНСК върху язовирите; там са експертите, структурата е почти военизирана, осведоми Борисов. След като експертите отидат на язовира, направят оценка и издадат предписания (досега само констатират), се контролира месец по-късно и не се ли изпълнят предписанията, пускаме шлюзовете. Крайност няма! А милите жени, местният кмет и областната управителка бяха направили всичко по възможностите си. Тази дирекция ще получи брутални правомощия по смисъла на закона, зарече се Борисов.

Не може рибата да е по-важна за живота на хората, добави той. Март и април ще са катастрофални месеци при топенето на огромния сняг, прогнозира Борисов. Има държавна компания Язовири и каскади, която си е там при Трайков, има и Басейнова дирекция, специалисти има, заплати плащаме, отсече премиерът. До догодина по това време трябва да сме приключили с поставянето на ред в системата.

Цветанов там спи, там живее, с хората, с всички шефове на служби, няма оплаквания с организацията, всичко, което трябва се прави. Въпросът е, че го изпуснахме да изтече, никой не връща човешкия живот, иначе сега се справят прекрасно, въпреки че в ден на траур, това е дума, която ми дойде неправилно на устата. Работят със сърце и душа. Цветанов и колегите също бяха затънали с роторна машина и са ги вадили.

Толкова са жалки и смешни от опозицията, оставете ги. Нали помним какво беше по времето на Станишев. Айде, Мартин не е управлявал, не сме го видели какво може. Обадиха се вчера само защото трябваше да се обадят, коментира той реакцията на опозицията.

Минимални са шансовете да получим пари от ЕК, всички искат и те затова няма да дадат; ще се опитаме чрез програмите да получим за сграда по сграда - малко за пътища, малко за жп, някои училища...Очаквам да се справим ние, с нашите възможности, каза той. Едно време ни спасяваха от Москва, сега от Брюксел, е какво ще направят от Брюксел?, попита Борисов. Ако е подредена държавата, лесно решаваш 1-2 проблема, но не беше така, заключи той.

Сега чакам прокурорът да каже кой е виновен - дали кметът, дали военните. Какво общо има язовир за напояване с МО, подводници ли ще има там, какво. 20 години безотговорност, констатира той и изрази надежда следващите да нямат тези проблеми. Като ида да ги бутна, който първи изписка, ще разберем на кого е тоя язовир, каза Борисов.

Премиерът разказа, че чул как някакъв човек поръчал премиерът да ходи пеша и му благодари, защото така прозрял истината за паркинга на Арена Армеец и взел вчарашното решение за уволнение на досегашния шеф.

Борисов изрази недоволство от министрите си Цветанов и преди това на правосъдния министър М. Попова заради говоренето им и неспокойствието в съдебната система. Проблеми има във всички държави с правосъдните им системи. Цветанов се справя в момента с кризата, но трябва да направи ли решителни стъпки да се успокои съдебната система и прокуратурата да положи повече усилия. Пререканията по медиите не са продуктивни, затова в Брюксел решават, че ние сами считаме, че не сме готови, заключи той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 118| 5720 |07.02.2012 Б. Борисов: ГЕРБ дарява 1 млн на хората от Бисер . 113| 9094 |07.02.2012 Б. Борисов: След тази трагедия много бързо ще взема решение за язовирите . 143| 8267 |06.02.2012 Бойко Борисов: Жертвите растат; много са бедстващите . 91| 7127 |06.02.2012 Борисов: Господ да ни пази, дано стигнем Бисер!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads