Реклама / Ads
1| 4269 |06.02.2020 НОВИНИ

Борисов не се меси на Гешев. Научава за действията му заедно с медиите

.
Бойко Борисов
Премиерът Борисов не бил учуден от решението на САЩ да вкара съдия Андон Миталов в забранителния списък. И категорично заяви, че по никакъв начин не е обсъждал новината по време на визитата си.
 

Борисов е на двудневно посещение в Брюксел, за да обсъди бюджетната рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. Вчера Борисов се видя с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, а днес – с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Не са коментирали обаче името, което според САЩ е замесено в корупция.

 

Вчера Вашингтон оповести трепетно очакваното име на държавния служител, замесен в корупция. Стана ясно, че това е магистратът от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който от днес изненадващо е в спешен отпуск. От Спецсъда по-рано обясниха, че са изненадани от новината и категорично заявиха, че Миталов се е ползвал с добро име сред колегите си.

 

Андон Миталов обаче беше съдията, пуснал обвинения в шпионаж шеф на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Владимир Путин. Само няколко часа преди да вземе приза, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС да провери спецсъдия Андон Миталов.

 

“Но, когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали и те въпроси. И може би оттам тръгна цялата работа. Едното е работа на САЩ, имат го в техния закон. А другото е решение на български съдия – той е независим, така е решил”, коментира Борисов от Брюксел.

 

Борисов призова българските журналисти да задават още въпроси. Контрастното отношение идва само ден, след като главният прокурор Иван Гешев се скри от българските медии в Брюксел и мистериозно и по бързата процедура смени мястото на срещата с евродепутатите ни в кабинета на Андрей Новаков, където журналисти не бяха допуснати.

 

Премиерът отговори на въпрос относно екстрадицията на Васил Божков и отношенията на страната ни с ОАЕ.

 

“Прекрасни са. Със Саудитска Арабия, с Емирствата... Когато текат съдебните процеси, аз не се меся. Със сегашния главен прокурор работим по различен начин, отколкото с предишния. Разбрали сме се за рамката – борба с корупцията, с битовата престъпнпост, с телефонните измами, с контрабандната. Придал съм му службите, които събират информацията и действат. Аз научавам тогава, когато научавате и вие”, коментира Борисов.

 

Изненадващо обаче посещението на премиера съвпадна с това на Гешев. Двамата някак се озоваха на едно и също място по едно и също време и само можем да гадаем дали не са си хортували по между си.

 

Борисов обяви пред журналисти, че по време на срещите в Брюксел не е обсъждано и писмото на главния прокурор до евроинституциите, в които се казва, че Сърбия не изпълнява международните си задължения, като не екстрадира банкера Цветан Василев.

“За разлика от други институции, ние не се месим на независимата съдебна власт.. Писмото не е съгласувано с Министерския съвет, не ме е питал никой, нито е коментирана тази тема. България беше само хвалена за борбата с организираната престъпност, за задържаните огромни количества наркотици, за борбата с корупцията, с контрабандата“, отговори Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8234 |06.02.2020 Гешев и Борисов се засякоха в Брюксел; а вечеряха ли? . 8| 5477 |05.02.2020 АЕЖ за ”мисирките” на Борисов: Руши се авторитета на професията журналист . 7| 6143 |05.02.2020 Политолог: Президентът мобилизира избирателите, които са против Борисов . 26| 8471 |05.02.2020 Хр. Проданов: Борисов ще остави България опустошена като при цар Петър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads