Реклама / Ads
30| 5101 |17.03.2020 НОВИНИ

Борисов: Поставяме карантина на хотел в София, пълен е с туристи от Банско

.
Бойко Борисов
Тези туристически компании, които си позволиха да докарат толкова туристи на Банско, сега ги докарали в хотела на Лъвов мост и сега целият хотел го слагаме под охрана и карантина. Групата е от 80 британски туристи. Военно положение е силна дума, дори извънредно положение не е лека. Много държави закъсняха с мерките.
 

Това сподели пред журналисти в Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов, след като обсъди във видеоконферентна връзка с колегите си от Европейския съвет предприетите мерки срещу ограничаването на разпространение на COVID-19.

 

"Мерките, които ние почнахме да въвеждаме още от 28 февруари, започнаха да се прилагат и от други страни, но те сега действат панически и прибързано. Някои държави рушат репутацията на ЕС. Но те ми обещаха, че до 12 часа всички наши сънародници, които са блокирани по границите, ще бъдат прекарани през съответните държави и ще си дойдат в България. Цял ден полагаме огромни усилия и те ме увериха, че ще си изпълнят обещанията. Основно говорим за две групи хора – едните, които бедстват и са неправомерно спрени на границите и други, които тръгнаха на екскурзии, когато в целия свят се надигаше страхът от коронавируса. Имаме сънародници в Мароко, Манила и къде ли не... Така че тези, които се завърнат у нас, трябва незабавно да се приберат вкъщи и да си останат там за 14 дни. Ако първо обичат себе си и своите близки, ще го направят. Ако ли не, вече има закони. Ще бъдем изключително строги'', обясни премиерът Борисов.





"Затова мерките са единственото доказано средство срещу коронавируса и това е асоциализацията. По един човек да пазарува, по един да влиза в магазина, максимум по двама. България се дава за пример от всички страни за бързите и правилни решения, които взе'', допълни още Бойко Борисов.

 

"Взе се решение за затваряне на външните границите на ЕС с държави от трети страни. Въпрос на време е да стане това. За екскурзии да говорим е абсурд. Така че имаме готовност да затворим границите, което означава, че нашите граничари ще имат още една тежка задача'', каза министър-председателят.

 

По думите му България продължава да има нулева миграция.

"Продължаваме да имаме нулева миграция. Споразумението с Турция, от което сме много доволни, работи и сега това допълнително натоварване с бежанци и мигранти го няма за разлика при други страни'', посочи Борисов.

 

Борисов посочи, че някои европейски държави са се обърнали с ''голяма молба'' към нас, а именно да ги снабдим с маски и защитни облекла. Премиерът подчерта, че ще го направим, но след като първо задоволим нашите нужди.

 

"Френският президент Макрон заяви, че се намираме във война и аз се съгласявам с него. В действителност ние сме във война, реална война, но не с физически противник, а с невидим, който лети из въздуха и нанася щети'', коментира още Борисов.





"Направи се обобщение на ситуацията в Европа. Единствената хубава новина е, че следващата седмица няма да се ходи в Брюксел на Съвета. Той ще се проведе по същия начин, както сега. Хубаво е и това, че хиляди служители не се местят от различни точки от Европа, за да отидат в Брюксел.", обясни премиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6553 |17.03.2020 Гешев да постави правителството под карантина заради Домусчиев . 2| 4063 |17.03.2020 Банско под карантина за 14 дни . 2| 3809 |17.03.2020 Варненец стана клиент на прокуратурата, след като не спазва карантина . 3| 3652 |17.03.2020 Гешев нареди Банско да мине под карантина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads