Реклама / Ads
5| 5360 |23.03.2012 НОВИНИ

Брюксел ни даде 2 месеца отсрочка за мултиплексите

.
Европейската комисия дава на България два месеца да поправи нарушенията, допуснати при даването на лицензите за мултиплексите. Това е технологията за цифрова ефирна телевизия.
 

 

Вчера от Брюксел официално обявиха, че България е нарушила директивата за конкуренцията, тъй като мултиплексите били дадени накуп в два търга, което ограничило броя на кандидатите. Освен това условието те да нямат собствена тв програма допълнително ги намалило.

 

България трябва да представи на Еврокомисията мерките, които е предприела, за да отстрани нарушенията. Ако те не са достатъчни, следващата стъпка е дело в съда на ЕС и финансови санкции, които могат да бъдат от 20 000 до 200 000 евро на ден, докато бъдат отразени забележките на ЕК. Според юристи единственият начин за спазване на изискванията на ЕК е провеждането на нови търгове за мултиплексите.

 

Брюксел иска още България да обяви условията за планирания догодина търг за нов мултиплекс. Така потенциалните нови участници щели да могат да навлязат на пазара преди датата за края на аналоговия сигнал, която е 1 септември 2013 г.

 

Шестте мултиплекса в България бяха дадени на словашката “Тауърком” (две честоти) и латвийската “Хану про” (четири). Двете компании са свързани. Наскоро НУРТС, която държи мрежата за разпространение на телевизионния и радиосигнал, купи "Таурком" и сега фирмата е прекръстена на "НУРТС диджитал". "Хану про" пък обяви, че ще ползва мрежата на НУРТС.

 

Именно заради тази концентрация Брюксел започна наказателна процедура срещу България през миналата година. Това стана след сигнал от австрийската компания ORS, която не бе допусната до състезанието.

 

Единственото направено през това време бе промяна в Закона за електронните съобщения, че ще бъде пуснат и седми мултиплекс. Целта бе да убедим Еврокомисията, че така се създава конкуренция. Това трябва да стане от 1 септември 2013 г., когато “Тауърком” и “Хану про” вече ще са привлекли най-гледаните телевизии за клиенти.

 

От фирма Ди Ви Би Ти, която обжалва даването на мултиплексите, но загуби делата в съда, твърдят, че монополът, който се създава в ефира, ще доведе до високи цени, които телевизиите ще плащат, за да бъдат излъчвани. А свободата на словото щяла да стане заложник на една-две големи медийни групи.

 

От министерството на транспорта вчера обявиха, че още не е получен официално документ от ЕК. Според правилата за функциониране на ЕС, двумесечният срок започва да тече от датата на официалното получаване на писмото в официалното представителство на България към ЕС. Изискването за включване на нов участник на пазара е записано в последните изменения на Закона за електронните съобщения и в проекта на план за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване в България. Ще обсъдим с КРС възможност за по-скорошно провеждане на състезателна процедура за нов участник на пазара, и ако е необходимо, ще бъдат включени и други институции, казват от ведомството.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 5180 |20.03.2012 Д-р Тренчев раздаде списък с несвършеното от Трайков . 15| 5018 |06.03.2012 БСП активист подаде оставка заради казиното на Барона . 7| 5124 |06.03.2012 Осъдиха условно българки, измамили пенсионерка в Брюксел . 86| 35715 |22.02.2012 Корнелия Нинова даде Найденов на съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads