Реклама / Ads
0| 2799 |25.07.2022 НОВИНИ

Брюксел с по-меко предложение за газовия режим

.
Смекчаване на грандиозните планове на Европейския съюз да задължи държавите-членки на блока да ограничат използването на газ подготвят от ЕС. Европейската комисия предложи миналата седмица 27-те държави-членки на ЕС да намалят потреблението на газ с 15% от август до март. Целта ще бъде доброволна, но Комисията може да я направи обвързваща при спешни доставки на газ.
 

Брюксел призова страните да ограничат използването на газ сега, за да помогнат за запълването на хранилищата преди зимата, и предупреди, че е вероятно пълно спиране на руския газ. Но планът на ЕС се сблъска със съпротива от редица правителства, като някои категорично са против задължителните съкращения, а други не желаят да позволят на Брюксел да контролира тяхното потребление на енергия.

 

Дипломати от страните от ЕС ще обсъдят преработено предложение в понеделник. Министрите на енергетиката ще се опитат да го одобрят във вторник. 


Целта му е да запази доброволната цел на всички страни да ограничат използването на газ, но ще постави различни задължителни цели.


Последното предложение, изготвено от Чешката република, която в момента председателства срещите на страните от ЕС, предлага набор от изключения от обвързващата цел за използване на по-малко газ.


Държавите без връзки към газовите мрежи на ЕС ще бъдат освободени - което може да обхване островни държави като Ирландия и Малта - а тези с големи обеми складиран газ могат да се сблъскат с по-ниски цели за ограничаване на търсенето.


Държавите, които изнасят газ за други страни, също могат да бъдат изправени пред по-ниски цели, вероятно включително Испания, която не разчита на Русия за газ и е сред най-твърдите противници на предложението на ЕС. Критични сектори като химикали и стомана също могат да бъдат освободени, предават от агенция “Ройтерс”.


Новото предложение поставя националните правителства, а не Комисията, да отговарят за процеса, за да направят целта обвързваща, което може да бъде направено само с подкрепата на мнозинството от държавите.


Предложението се нуждае от одобрение от засилено мнозинство от поне 15 държави от ЕС, за да стане закон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2753 |22.07.2022 ВМРО-ДПМНЕ иска референдум заради “френското предложение” . 0| 3227 |21.07.2022 Мицотакис: Не одобряваме предложението на ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15% . 0| 2992 |16.07.2022 САЩ и ЕС поздравиха РСМ за „френското предложение“: Това беше историческа възможност и вие се възползвахте . 0| 3616 |16.07.2022 Парламентът на Република Северна Македония одобри т.нар. „френско предложение“. Какво следва?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads