Реклама / Ads
0| 2979 |16.07.2022 НОВИНИ

САЩ и ЕС поздравиха РСМ за „френското предложение“: Това беше историческа възможност и вие се възползвахте

.
Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Поздравления за Република Северна Македония за гласуването, което сега проправя бързо пътя на страната за начало на преговори с Европейския съюз. Това написа във Фейсбук председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като македонският парламент одобри т.нар. „френско предложение“.
 

„Това беше историческа възможност. И вие се възползвахте. Голяма крачка към бъдещето ви в ЕС. Вашето бъдеще“, допълни тя.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че страната му „приветства решението на парламента в Северна Македония да направи следващите стъпки към членство на страната в ЕС“.

 

„Разбираме трудните отстъпки, обсъждани в този компромис, признаващ и уважаващ културната идентичност на Северна Македония и македонския език. Това решение идва в съдбоносен момент за Северна Македония, Западните Балкани и Европа. ЕС, включващ всички страни от Западните Балкани, вкл. Албания и Северна Македония, ще бъде по-силен и по-преуспяващ. Сега е моментът да се използва набраната скорост и да се работи по следващите стъпки“, се казва в съобщението на Блинкен.

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи действията на като „съдбоносна стъпка за Северна Македония и Европейския съюз“.

 

„Бъдещето ни е да сме заедно и ви приветстваме с отворени обятия“, допълни той в Twitter. Мишел обяви още, че вотът в Собранието открива пътя за т.нар. междуправителствена конференция със Северна Македония още следващата седмица. Това не е началото на преговорите, а само политическо разясняване на процеса, който ще започве, след като приключи приемането на поправката за българите в Конституцията.

 

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски също изказа „поздравления и огромни благодарности към членовете на парламента, които днес показаха демократичен капацитет, подкрепяйки заключенията на европейското предложение и гласуваха за европейското бъдеще на страната“.

 

„Няма по-голям патриотизъм от това да подкрепяш просперитета на страната и да взимаш решения, които са от най-висок интерес за страната и гражданите. Най-накрая македонският език ще звучи навсякъде в Европа. Така се обича страната, с мъдри и държавнически решения“, допълва той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3090 |16.07.2022 Сблъсъци и демонстративно късане на „френското предложение“ в Собранието в Скопие. Дебатите продължават и днес . 0| 2803 |12.07.2022 Партията на Ковачевски подкрепи „френското предложение“. Протестите в РСМ продължават . 0| 3705 |07.07.2022 Македонското правителство прати „френското предложение“ за гласуване в парламента . 0| 5021 |24.06.2022 НС реши: България ще вдигне ветото за РСМ по условията на „френското предложение“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads