Реклама / Ads
4| 5956 |28.04.2011 НОВИНИ

Брюксел ще гледа под лупа харчовете в ДФ "Земеделие"

.
Европейската сметна палата (ЕСП) започва ревизия на всички разплащания на фонд „Земеделие“. За целта до 6 май България трябва да предостави на европейските ни партньори цялата документация по каква методология са заверявани разходите за земеделие.
 

ЕСП е изпратила уведомление на 7 април до българските отговорни служби за извършването на цялостен одит на заверяването на данните от проверките на разходите, извършени от фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието и храните за финансовата 2010-2011. Самият суперодит ще бъде извършен през октомври, информира BNews.

Проверката на фонд „Земеделие” идва седмица след като европейската служба за борба с измамите ОЛАФ обяви, че разследва два пъти повече злоупотреби със средства в земеделието отколкото през 2009 г.

Провеждането на одита е възложено на отдел NR1 на ЕСП и се ръководи лично от неговия шеф Михаел Ценер, което според запознати не е обичайна практика за тази институция. Одитът се извършва съвместно с Deloitte – световен лидер в одита, удостоверяващ правилността на разходите на европарите за земеделие.

Целта на одита е да бъде проверено заверяването на разходите в рамките на ИСАК, които всъщност представляват директните плащания, които фермерите в България са получили за обработка на единица площ.

Само за 2010 г. директните плащания за земеделски площи в България са 266 милиона евро, над половин милиард лева. В случай на откриване на нередности, следват замразяване на плащанията и България може да бъде санкционирана да възстанови за сметка на бюджета си неправомерно „усвоените“ евросредства.

Браншовите организации на фермерите вече алармираха обществеността, че земеделското министерство самоволно е орязало с 20% директните плащания към всеки земеделец без да представи документ или решение, което може да бъде обжалвано пред министъра или през съда. В момента те подготвят нова вълна от протести заради безпричинно намалените плащания на европари.

Кореспондиращият орган от българска страна е Сметната палата. Тя коректно е получила и изпратила писмото от ЕСП на министър Мирослав Найденов и шефа на фонда Румен Порожанов. Досега този суперодит обаче не е станал достояние на българската общественост, вероятно защото от неговите резултати зависи съдбата на министър Найденов нееднократно критикуван досега за непоследователната своя политика, смятат експерти в бранша, убедени са хора в земеделието. Съвпадането на одита с изборите може да създаде проблеми на управляващата партия – причинени от нейни министри в най-неподходящия момент.

За това, че въпросът е сериозен, предупреди и на 27 април проф. Кръстьо Петков след връщането си от Брюксел – той е шеф на българо-белгийската асоциация за насърчаване на инвестициите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5011 |27.04.2011 В съда най-накрая гледат записа от ареста на Цонев . 0| 4760 |25.04.2011 Сигнал за бомба отложи полет Брюксел-София . 8| 5416 |21.04.2011 Спрягат Св.Симеонов за аграрно аташе в Брюксел, Дянков не дава . 21| 5732 |18.04.2011 Eксдепутати на РЗС бранят в Брюксел ГЕРБ от "Атака"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads