Реклама / Ads
21| 5736 |18.04.2011 НОВИНИ

Eксдепутати на РЗС бранят в Брюксел ГЕРБ от "Атака"

.
Слави Бинев
Независимите депутати, бивши членове на партията на Яне Янев, са пристигнали в Брюксел, за да засвидетелстват пред Европейската народна партия (ЕНП), че Бойко Борисов и ГЕРБ не са зависими от "Атака".
 

Причината най-вероятно е свързана със засилващите се политически проблеми, наложили ГЕРБ да доказва пред европейските си партньори, че правителственото мнозинство не е заложник на националистите от партията на Волен Сидеров.

Това очевидно се оказа проблем, след като Синята коалиция, която до януари т.г. подкрепяше най-важните решения на управляващата партия ГЕРБ, след като гръмна скандалът със СРС-тата, видимо се дистанцира от управляващите. СДС и ДСБ, които също като ГЕРБ са членове на ЕНП, се разграничиха от правителството и не подкрепиха поискания от премиера Бойко Борисов вот на доверие, а гласуваха "въздържал се".

Няколко дни по-късно ГЕРБ успя да организира шестима независими народни представители – най-вече отцепници от партия РЗС на Яне Янев, които излязоха с официална декларация за принципна подкрепа на правителството.

В Брюксел шестимата независимо депутати трябвало да обяснят пред генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес и лидера на фракцията в ЕП Жозеф Дол, че с тяхната подкрепа ГЕРБ има пълно мнозинство в българския парламент. Депутатите заявили, че са обещали на избирателите си да подкрепят ГЕРБ, за да се махне тройната коалиция, пише Mediapool.

“По време на вота на доверие към кабинета другите партии от ЕНП оттеглиха подкрепа си за кабинета, по тази причина ние решихме да запознаем Лопес и Дол с нашата декларация за подкрепа на кабинета, за да са сигурни, че мнозинството е дясно”, обясни пред Mediapool Димитър Чукарски – бивш депутат от РЗС, а сега независим, подкрепящ ГЕРБ.

По думите му той и петимата му колеги сами са поели разноските по пътуването си. А това, че по същото време и на същото място в Брюксел е бил вътрешният министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, е било “напълно случайно”.

“С господин Цветанов се видяхме в коридора – той излизаше от среща с Лопес, а ние влизахме”, разказа за странното съвпадението Чукарски.

Междувременно в кулоарите на Народното събрание се появи версията, че именно управляващата партия е организирана отиването на независимите депутати в Брюксел, а също и че е финансирала политическия воаяж.

По думите на Чукарски обаче единствената помощ, която са ползвали от ГЕРБ независимите парламентаристи била за уреждане на срещите. “За да се видим с тези, които искахме, ни съдейства евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев”, заяви той. И побърза да уточни, че това обаче не значело, че не се познава в Лопес и Дол, заради дългогодишната му дяснополитическа ориентация.

Чукарски заяви още, че въпреки, че има “много време до изборите” шестимата независими очаквали някакви разговори, инициирани от ГЕРБ за евентуална подкрепа. “Виждате, Синята коалиция вече уточнява кандидати, БСП – също, време е”, напомни народният избраник.

С уговорката, че “не участва във вътрешната политика”, евродепутатът от "Атака" Слави Бинев коментира пред Mediapool, че гледа скептично на резултата от мисията на независимите в Брюксел.

“Мисля, че това е празен ход. И подобни ходове нямат никаква стойност, нито разговорите”, заяви Бинев. “Това са едни протоколни отношения. Много добре познавам Жозеф Дол – направил е един жест”, обясни Бинев. И добави: “А за смяната на партньорите мога да кажа, че не се гледа на добро око на хора, които менят често партньорите си нито в политиката, нито в секса”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5392 |06.04.2011 Брюксел гледа под лупа проекта за АЕЦ "Белене" . 32| 6490 |17.02.2011 Сините бранят шефа на ДАНС . 11| 4520 |03.02.2011 Сините бранят потребителите от телекомите . 4| 4887 |03.02.2011 Стратегията в енергетиката ще нищят премиери в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads