Реклама / Ads
0| 6642 |23.03.2018 НОВИНИ

БСП и Асоциацията за регулиране на отношенията в Етажната собственост обсъдиха възможността собствениците да получат земята под блоковете

.
”Идеята етажните собственици да придобият безвъзмездно собствеността върху земята под блоковете в жилищните комплекси, за която площ имат учредено право на строеж, заслужава сериозно внимание, но изисква задълбочено обсъждане и съответните законодателни промени - това заяви заместник-председателят на СОС Милка Христова на среща между групата общински съветници от БСП и представители на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост – Справедливост (АРОЕС).
 
Според Христова на настоящия етап належащо и реалистично е, да се използват възможностите, които дава действащото законодателство, за да се предостави на Етажните собствености в жилищните блокове ползването и стопанисването на прилежащите към сградите площи и околоблокови пространства, които са частна общинска собственост. „Това трябва да става при ясно разписан ред, права и задължения между етажните собственици и Столична община. За целта е необходимо Столичен общински съвет своевременно да приеме Наредбата, предвидена в чл.4, ал.4 от Закона за управление на етажната собственост, която да уреди тези въпроси“, категорична е Милка Христова.

По покана на председателя на групата на БСП в СОС Калоян Паргов в срещата взе участие и председателят на Съюза на архитектите в България арх. Георги Бакалов. Той се ангажира САБ да изготви мотивирано експертно становище по проблема.

 

Повод за срещата, в Столична община между общинските съветници от БСП в София и председателят на АРОЕС Павел Миланов и заместник-председателят на Асоциацията адвокат Иво Дилов, е писмо до председателя на СОС и общинските съветници, в което от името на членовете на АРОЕС, се призовава в Столичния общински съвет да бъде внесено предложение за решение за предоставяне на възможност за безвъзмездно придобиване на собствеността върху прилежащите към сградите общински терени от Етажните собствености и техните сдружения. От Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост основават искането си на подробно аргументиран доклад от 2012 година на предишния главен архитект на София Петър Диков. В посочения доклад се предлага безвъзмездно придобиване на земята под блоковете, а не на прилежащите към блоковете площи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7273 |21.03.2018 Радев за отношенията ни с Турция: Приятелство, но без намеса! . 2| 5042 |23.02.2018 Властта бистри отношенията си в парламента . 0| 4131 |05.01.2018 Ердоган пак охлади отношенията си със САЩ, този път заради турски банкер . 2| 5117 |24.12.2017 Швейцария прави референдум за отношенията си с ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads