Реклама / Ads
9| 2948 |11.10.2021 НОВИНИ

БСП-София: След 71 години искат да преименуват детска градина ”Мара Петлякова” на ”Червената шапчица”

.
Няма да подкрепим това предложение, категоричен бе заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков.
 

Детска градина №1 в район „Възраждане“ в столицата, която в момента носи името "Мара Петлякова" - героиня от антифашистката съпротива от Втората световна война, ще бъде преименувана на "Червената шапчица". За това алармираха общинските съветници от „БСП за България“ в СОС. Докладът е внесен от кмета на района Савина Савова и в него се казва, че инициативата е на директорката, педагогическия съвет и родители.

 

„Детска градина №1 е построена през 1950 г. и оттогава се нарича "Мара Петлякова". През 1941 г., заедно с Йорданка Чанкова и Лиляна Димитрова, тя е въдворена в концлагер "Свети Никола". През 1942 г. трите успяват да избягат от лагера. На 17-ти февруари 1944 г, Мара Петлякова - тогава на 31 години, е арестувана, измъчвана и разстреляна заради антифашистката й дейност в Дупнишкия партизански отряд", разказа заместник-председателят на групата Иван Таков.

 

"Вече 71 години детската градина в моя район "Възраждане" носи името на Мара Петлякова. Сега изведнъж на управляващите в Столичната община им скимнало да го сменят", коментира той. Таков е възмутен и от мотива за преименуването - в София нямало друга градина с името "Червената шапчица", а приказката оказвала възпитателна роля с нравствените идеи и простора на въображението.

 

„За над 10 000 деца не достигат места в яслите и детските градини в София. И вместо да се мисли как този проблем да бъде решен, управляващите се занимават с преименуване на детски заведения“, заяви заместник-председателят на групата на социалистите.

 

"И нито дума за личността на Мара Петлякова! Вероятно защото в момента политическата конюнктура налага историческите факти да бъдат забравени, изкривени и изтрити. Днес новата фашизоидна пропаганда подменя историята с детски приказки. Утре несъгласните ще ги прати в някой нов "Свети Никола", заявява Иван Таков, който е категоричен, че този пасквил няма да получи подкрепата на общинските съветници от БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4776 |11.10.2021 Уайлдър със счупена ръка след нокаута от Фюри . 16| 8717 |11.10.2021 Методи Лалов: Иванов, Цонева и Мирчев да си подадат оставките след изборите . 5| 3225 |11.10.2021 Два дни до последния срок за регистрация за изборите. Кои водачи са ясни? . 0| 3101 |10.10.2021 Разследват умишлено убийство на изгорените деца, майката се разпитва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads