Реклама / Ads
12| 4961 |20.08.2010 НОВИНИ

БТК се раздели с 50% от радиостанциите си

.
Финализирана е сделката за продажбата на 50 % от Националното управление “Радио и телевизионни станции” (НУРТС), собственост на БТК, на офшорката “Манселорд Лимитед“, представлявана от собственика на Централна Корпоративна банка Цветан Василев, в която властта държи повече от половината държавни пари.
 

Договорът вече е вписан в Търговския регистър, след като сделката беше одобрена последователно от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от продавача “Виваком“ в петък..

Според компанията така НУРТС ще стане конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване в България и в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб.

С парите от сделката, чийто стойност не се съобщава, но по неофициални данни е 50 млн. евро, ще се инвестира във въвеждането на цифрово телевизионно и радио излъчване, както и за разработване на нововъведения в своята цифрова инфраструктура.


Участието в цифровизацията ще стане чрез създаденото дружество “НУРТС България”. Досега то бе само на “Манселорд“, но вече в капитала му влизат НУРТС и “Тауърком България“, която има лиценз за изграждане на два цифрови мултиплекси, чийто собственик е “Цефор Холдинг Лимитид“, регистрирана в Хонг Конг, Китай.

Собственици на капитала на “НУРТС България“ са 50:50 “Виваком“ и “Манселорд Лимитид“.

НУРТС притежава мрежа от над 800 кули за радиоразпръскване, покриваща почти цялата българската територия. Тя е основният разпространител на програмите на обществените БНР и БНТ, за чието цифрово разпръскване ще се изгражда отделен мултиплекс

Сделката межуд “Виваком“ и “Манселорд“ бе осъществена под формата на продажба на търговско предприятие по чл. 15 от Търговския закон и към нея се прилагат правилата за гарантиране на правата на кредиторите на продавача, осигуряващи им защита от шест месеца.

Тази защита се налага за уреждане на вземанията на НУРТС от БНТ, която дължи над 8 млн. лв. за разпространението на програмата й. През април 2010 г. “Виваком“ дори заплаши със съд обществения тв доставчик, но после даде отсрочка за погасяване на задълженията му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4658 |20.08.2010 От 15.00 до 20.00 ч. без товарни автомобили по пътищата . 3| 5182 |20.08.2010 Убиецът на Белнейски остава в ареста . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7648 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads