Реклама / Ads
41| 5391 |28.06.2013 НОВИНИ

Бундестагът обезпокоен от “Атака”

.
Германия е силно обезпокоена от ставащото в България. Комисията по европейските въпроси към германския Бундестаг обсъди завчера на затворени врати последното развитие на събитията у нас. Какви точно заключения са направили депутатите, засега няма да бъде правено обществено достояние.
 

Шефът на комисията Гунтер Крихбаум - депутат от управляващата партия на канцлера Ангела Меркел, обаче отговори на няколко въпроса на "24 часа" за личната му оценка на положението в България, пише вестникът. Той обяви, че германският Бундестаг наблюдава с безпокойство ставащото. Избори и смяна на правителства са съвсем нормални процеси в една демокрация. Когато обаче са разпознаваеми тенденции, че едно правителство иска да жертва държавата, това е неприемливо, заяви Крихбаум.

 

Той посочи още, че изборът на Делян Пеевски е бил тежка грешка, която междувременно осъзнал и българският премиер. Сега става дума за това да се изгради наново загубеното доверие от страна на собствения народ, но и от страна на европейските партньори, категоричен бе той.

Крихбаум заяви още, че доверие в Европа има само тогава, когато тя е вярна на себе си най-вече що се отнася до основополагащите ценности като демокрация и правов ред.
 

Депутатите в Бундестага са също така силно обезпокоени от това, че новото правителство е на власт само защото се съобразява с една дясноекстремистка и антиевропейска партия като "Атака", даде да се разбере шефът на комисията по европейските въпроси и допълни: "Желанието за политическа власт никога не бива да е чак толкова голямо."
 

Тези дни пред БНР депутатът от Европейския парламент Маркус Фербер пък заплаши, че заради потъпкването на демократични принципи в България той ще иска да се задейства член 7 от Лисабонския договор. Този член предвижда временното отнемане на правото на глас на държава членка.
 

Крихбаум обаче заяви, че опитът дотук е показал, че от това наказание няма голям смисъл. Той подкрепя инициативата на германския външен министър Гидо Вестервеле и колегите му от Дания, Финландия и Холандия, които изработват по-добър правилник за действие при нарушаване на основни демократични ценности. Този правилник предвижда и механизъм за ранно предупреждение за подобни проблеми.
 

На въпрос дали България може да очаква санкции германският депутат заяви, че е нужно първо да продължи наблюдението. Като страна - член на ЕС, България е задължена да спазва най-високи стандарти на демокрацията и правовия ред, припомни той. Всеки гражданин на България е гражданин и на ЕС, затова предупреждения от Брюксел не биха били намеса във вътрешните работи.
 

"Надявам се, че българското правителство и парламентарното мнозинство ще уважават тези общоевропейски стандарти, в противен случай ще се наложи Европейската комисия да се намеси", заяви Крихбаум.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5196 |14.05.2013 БСП обезпокоени! Свикват ЕРП-тата спешно . 34| 7119 |14.05.2013 Коритаров: Само триъгълникът ДПС, “Атака”, ГЕРБ има потенциал за стабилност . 7| 5067 |20.04.2013 САЩ обезпокоени от корупцията, подслушването и безнаказаността у нас . 151| 5757 |10.04.2013 Станишев: ГЕРБ, “Атака” и НДСВ ги е страх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads