Реклама / Ads
0| 2711 |25.03.2023 НОВИНИ

”Часът на Земята” – гасим лампите и осветяваме проблема за изчезващите животински видове

.
Източник: Facebook/WWFBulgaria
На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България.

В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи, наречена "Общ дом. Общо бъдеще".

 

Един от най-големите проблеми пред едрите хищници в България е нуждата им от големи територии и необходимостта от свързаност между техните местообитания, които не винаги са в границите само на една държава.

 

За да се справят с този проблем природозащитниците предприемат инициативи за обявяване на нови територии с различна степен на защита, тъй като в момента природните паркове и резервати заемат едва 5% от територията на страната ни.

 

По този начин те ще свържат фрагментираните местообитания и ще създадат условия за завръщането на отдавна изчезнали у нас видове.

 

Рисът е една легенда в горското ни царство


.
Снимка: Facebook/WWFBulgaria

 

Някога рисът е бил ключов вид по нашите географски ширини, т.е. оказвал е голямо влияние върху екосистемата, контролирайки доминирането на други видове. Той се счита за изчезнал от България от 1941 година, когато е убит последният официално регистриран балкански рис в у нас.

 

"През 2008 година фотокапан регистрира млад мъжки рис в планината Осогово, което се смята за реално доказателство за присъствие на рис в България. Но дали ще създадем условия за развитието на популацията му, зависи само от нас", разказва Александър Дуцов, старши експерт в програма "Опазване на видове" във WWF .

 

Не по-малко тревожна е ситуацията с критично застрашените дунавски динозаври – есетрите


.
Снимка: Facebook/WWFBulgaria

 

Долното течение на реката, на границата между България и Румъния, е дом на последните, размножаващи се в естествена среда, есетрови популации в Европейския съюз. Оцелели през последните 200 милиона години, сега те са изправени пред редица заплахи, които блокират миграционните им маршрути и унищожават местата за хвърляне на хайвер.

 

Затова тази пролет най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата – "Часът на Земята" – в България ще премине под знака на усилията на WWF за възстановяването на местообитания. По традиция в последната събота на март милиони хора в над 7000 града от 190 държави по света ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2832 |02.03.2023 Симеон Горов от ”За Земята”: Незаплатените емисии ощетяват както българския, така и европейския бюджет . 1| 3326 |28.03.2021 Днес е ”Светът на земята”, хората гасят осветлението за час . 0| 3742 |28.03.2020 Отбелязваме ”Часът на Земята” от вкъщи . 1| 3486 |27.03.2017 ЧЕЗ отчете 52 мегавата спад на потреблението по време на „Часът на Земята”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads