Реклама / Ads
2| 9434 |23.09.2023 НОВИНИ

Част от разкопките на площад ”Света Неделя” бяха зарити, предвижда се разширение на общинския паркинг

.
Източник: БГНЕС
Част от археологическите разкопки на площад ”Света Неделя” бяха зарити, а машини подравниха мястото пред ”София хотел Балкан”. Там ще бъде разширен общинския паркинг, обясниха за ”Дневник” от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), които го стопанисват.
 

От общината коментираха, че на разкопките е извършена "теренна консервация" и не са издавали разрешение за строеж. И двете страни не отговориха на въпросите на "Дневник" - защо пространството отново ще е паркинг, докога и възможно ли е преустройството без одобрение от общината.

 

В тази зона до 2015 г. имаше голям паркинг. Той се сви, когато започнаха археологическите разкопки. Паркирането на автомобили пред входа на хотела и около църквата генерира проблеми за предвижването през площада, а заградената от години част (находките се съхраняваха в найлони в очакване на реконструкцията на площада) допълнително нарушава облика на района, през който всеки ден преминават и много туристи.

 

Цените за паркиране там в момента са 4 лв./час за коли и 6 лв. - за бусове. Разширяването на паркинга със сигурност ще се отрази добре на приходите на ЦГМ, макар че оттам не коментираха финансови въпроси и мотиви. Аргументът им е, че и преди на този терен е имало паркинг.

 

Реконструкцията на района трябва да е по проекта на арх. Масимилиано Фуксас, спечелил конкурса на Столичната община през 2019 г. Предвижда се целият площад "Света Неделя" да стане пешеходна зона, а археологията да се експонира като върху нея ще бъде поставено дебело прозрачно стъкло, върху което да се ходи. Реализацията на проекта се бави от години заради обжалване в съда, припомни главният архитект на София Здравко Здравков.

 

Разширяването на общинския паркинг по всичко личи, че контрастира с идеята на Фуксас, а и на известния датски урбанист Ян Геел, който оцени "Света Неделя" като "една много тъжна църква, заобиколена от автомобили" и препоръча площадът да стане пешеходна зона.

 

"Дневник" попита екипа на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова какво точно се строи на площада.

 

"Извършена е теренна консервация на археологически структури по предписание и в присъствието на реставратор", бе краткият отговор. И не е издадено разрешение за строеж, допълниха от екипа на Фандъкова.

 

Разкопките в северния край на площада започнаха през 2015 г., като има предположение, че тук е бил монетният двор на римска Сердика. През 2018 г. проучванията спряха в очакване на държавно финансиране, но и на реконструкцията на площада от Столичната община.

 

Нищо не се случва вече шеста година, обясни ръководителят на разкопките д-р Весела Кацарова от Археологическия институт с музей на БАН.

 

"За античната архитектура не е добре да стои шеста година на открито. Сега се затрупа с инертна маса малкият изкоп, който не се предвижда да се експонира в проекта на Фуксас. Като не се експонира, поне да не се съсипва", коментира тя за "Дневник" и потвърди, че няма проблем със зариването на находките.

 

Другата част от разкопките, които са в голямото ограждение пред входа на хотела ще бъдат експонирани, но кога д-р Кацарова не успя да отговори, защото това е работа на Столична община.

 

***

Автор: Максим Караджов, Дневник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4821 |15.08.2023 ВАС образува три дела срещу строежа на нова ядрена площадка на АЕЦ ”Козлодуй” . 1| 2554 |28.07.2023 "Електрохолд" дарява 500 хил.лв. за изграждане и обновяване на детски площадки в София . 4| 2508 |19.07.2023 Столична община: 130 детски площадки в столицата вече се ремонтират . 7| 5514 |06.07.2023 Руски удар по Лвов! ”Калибър” се взриви край историческия площад Rynok , средновековни и ренесансови катедрали и църкви /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads