Реклама / Ads
19| 7304 |08.04.2013 НОВИНИ

"Червената шапчица" се готви за избори

.
Група студенти, представящи се за протестиращи от Орлов мост, и шест млади момичета ще се опитат да осигурят спечелването на изборите на определена политическа сила. Уреждането на вота минава с парола "Червената шапчица", а бюджетът надхвърля 10 млн. лева.
 

Подготовката за манипулация на изборите засне скрита камера на Нова телевизия в хотела на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров в Етрополе, предава „Стандарт”. Там на семинар за обучение на застъпници, който се е провел на 2 април, група младежи, представящи се за протестиращи от Орлов мост, се обучават от лектор как да осигурят повече гласове на изборите.

Лекторът не говори за определена политическа сила, но на събранието се дават ясни насоки как може да бъдат осигурени достатъчно гласове.

"Всеки чепик, който носи 30 гласа, е изваден. Вече въпрос на подход е да го стигнеш, да го намериш, да го заковеш", обяснява лекторът, който открито намеква, че обединението на протестиращите от Орлов мост, може да "извади 30 хиляди застъпници" и уверява събралите се, че с толкова застъпници "гласовете ще дойдат".

След това друг участник в събранието обяснява, че във всяка от изборните секции трябва да има по трима души като застъпници и всеки от тях да донесе по 15-20 гласа - хора, които по-рано е уговорил.

"За тази цялата организация ще се плати по една минимална работна заплата на всеки един от застъпниците, плюс по 30 лева в деня на изборите. 30-те лева ще са за всеки уговорен човек, който гласува и отделно всеки от застъпниците ще получи по 30 лева за 10-те часа в изборната секция", обяснява лекторът. После допълва, че всеки "ще има ресурс, с който да разполага, да черпи хората".

Става ясно, че таргетът на студентите са - ловците, бизнесът и пенсионерите, а финансовият ресурс за привличането им - неограничен. Застъпниците ще бъдат контролирани от шест момичета.

"Момичетата са на Емо, не са мои. В смисъл не че не са мои - аз ги обичам всичките и ги уважавам", обяснява лекторът. Сред задачите на "момичетата на Емо" всъщност е проверка на хората, които се счита за уговорени да гласуват в полза на студентите. Проверката ще става по телефона.

"Задават се само два въпроса - ще гласуваш ли? - ако кажат "не", затварят телефона. Ако каже "да" - за кого?. Там има парола отпред пред името. Паролата може да бъде "шапчица", "за Червената шапчица", за "Кумчо Вълчо", разяснява още лекторът. Той уточнява, че паролата и отговорът трябва да бъдат еднакви, и подчертава, че разговорите ще се записват и пазят. "Смятам, че от това по-олигофренски няма как да го направим. Нито ще ги пипат за секции, нито къде ще гласуват. Значи, ако той знае паролата "Кумчо Вълчо", значи някой е говорил за него, значи се предполага, че в деня на изборите този ще го заведем да гласува", се изяснява в лекцията.

В този момент скритата камера е заснела шефа на агитката на ЦСКА Димитър Ангелов - Дучето. Той влиза и се приближава до лектора с думите: "Ела, излез да се видим, брат, щото хората си тръгват от Шумен... да се обадиш на Емил". Бившият депутат Емил Димитров не се вижда на кадрите в залата. Той е заснет в една от почивките в компанията на участниците в семинара. Познатите лица са единствено той и Дучето.

Вечерта същите хора и семинаристите са в ресторант, където се появява още едно познато лице - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Там имаше среща на различни обществени организации, но аз минах просто за около 15 мин. да поздравя хората", обяснява по-късно Каракачанов.
Димитров: Избягах, за да спася децата си

"Избягах от България, за да спася децата си. Получих информация, че животът им е застрашен". Това каза бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров пред Канал 3 снощи. Той се включи за коментар след излъчения репортаж  за обучителен семинар на застъпници в хотел в Етрополе. На кадрите Емил Димитров е заснет във фоайето да разговаря с част от студентите, участващи в обучението.

"В момента осигурявам нотариално съхранението на данни, с които ще имам солидна застраховка, аз и моето семейство. Не искам да ми се случи това, което се случи напоследък на други деца", допълни Димитров, но подробности щял да съобщи след изборите.

Бившият депутат твърди, че срещу него се води активно мероприятие. "Не мога да посоча кой го е поръчал, защото нямам доказателства. Но всички партии на статуквото ужасно се уплашиха да няма обявен политически проект на протестиращите и се помъчиха да ги разбият", каза Димитров.

Според него, след като социолозите дадоха 14-15% на една партия на протеста, това би нарушило комфорта на политиците, които ще влязат в парламента. "Това е и една от причините за заговора срещу мен. Още октомври месец предупредих Бойко Борисов, че ако се явим на избори, където решенията ще се вземат от Цветан Цветанов и Искра Фидосова, аз си тръгвам", уточни ексдепутатът.

Той допълни, че разговарял с Борисов последно след обвиненията срещу него за конфликт на интереси. "Гордея се с това, че предложих да се въведат помещения за пушачи и непушачи. Нека съдът да каже дали има конфликт на интереси или не", каза още Емил Димитров. От ГЕРБ отказаха коментар по повод изказването на Димитров, а от МВР не потвърдиха, че има сигнал за заплаха срещу бившия депутат и семейството му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5837 |29.03.2013 Милото се готви за депутат . 3| 4803 |08.02.2013 Лондон готви строги мерки за медицинския персонал . 12| 10760 |05.12.2012 Елена Поптодорова сготвила риба на Борисов . 2| 6119 |26.04.2012 Заради Сребърния фонд ДПС готви вот на недоверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads