Реклама / Ads
0| 2692 |08.06.2023 НОВИНИ

Червеният кръст притеснен от мините във водите след взрива на язовир Каховка

.
Мини
Мините, разпръснати при наводненията, причинени от взривения язовир Каховка в Южна Украйна, могат да представляват сериозна опасност за цивилните за десетилетия напред. За това алармират от Червеният кръст, съобщава агенция Ройтерс.
 

Огромният язовир Каховка от съветската епоха беше взривен в ранните часове на вторник, отприщвайки наводнения в цял участък от военната зона и застрашавайки живота и благосъстоянието на десетки хиляди хора.


Украйна обвини Русия, че го е взривила. Москва пък обвини Киев, че е саботирал язовира по нареждане на Запада, за да ограничи водоснабдяването на Крим и да отвлече вниманието от колебливата офанзива.


Водите от язовира отнесоха безброй противопехотни мини, заложени по време на 15-месечната война. Сега никой не знае къде са - може все още да са в минните полета или да са заседнали в речната кал или в полета, градини и пътища в огромна област.


В миналото знаехме къде са опасностите. Сега не знаем. Всичко, което знаем е, че те са някъде надолу по течението, заяви Ерик Толефсен, ръководител на отдела за замърсяване на оръжия към Международния комитет на Червения кръст.


С известен ужас гледаме на излизащите новини, посочи той, добавяйки, че мините от Втората световна война, открити под водата в Дания през 2015 г., все още са активни.


Войната в Украйна, най-голямата в Европа след Втората световна война, остави огромно количество мини и неексплодирали боеприпаси в цялата страна - риск, за който предупреждават активистите, откакто Русия изпрати войски през февруари миналата година.


По думите на Толефсен проблемът с мините не е непременно номиналният брой на мините, а къде са били поставени, особено в силно селскостопанска страна като Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3324 |08.06.2023 Лорер, ПП-ДБ: Притеснени сме от заявката на ГЕРБ, че не носят отговорност за ротационния кабинет . 2| 2938 |31.05.2023 Гълъб Донев притеснен: Финансовата сметка на държавата не може да стои повече в изчакване . 5| 3456 |26.05.2023 Съпругът на починалата родилка в Русе: Без притеснения, от болницата казаха, че сме изтеглили късата клечка . 3| 2748 |28.04.2023 В Москва репетират за Деня на победата: Червеният площад ще остане затворен до 10 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads