Реклама / Ads
20| 7793 |01.01.2011 НОВИНИ

Честита, здрава и щастлива Нова година!

.
Кратко описание Източник: източник
На всички читатели и приятели на Frognews.bg желаем от сърце здраве, щастие, много любов и успехи през новата 2011 година! Да е мирна, спокойна и плодотворна!
 


Сурва, сурва година,
весела година!
Златен клас на нива,
червена ябълка в градина,
жълт мамул на леса,
голям грозд на лоза,
пълна къща с деца,
пълни обори със стока,
пълна кесия с пари.
пълна къща с коприна!
Живи, здрави догодина,
догодина, до амина!


Нова година е празникът с най-много имена в българския език. Известен е като Васильовден, Василовден, Василица, Василия, Сурваки, Сурва, Сурува, Суроздру. Отличава се с богата празнична обредност и е свързан е с важен повратен момент в природата – деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди. На първи януари именници са Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa, Васко. Обичаите, които се изпълняват на този ден са обредна трапеза, сурвакане, маскирани дружини и ладуване.

Основният обичай, който се изпълнява на Сурва е т.нар. сурваканe. Изпълнява се навсякъде из българските етнически територии, както и сред живеещите извън тях българи. Обичаят се състои в обредното обхождане на определена територия (махала, квартал, най-често цялото селище) от група сурвакари - малки момчета на възраст 4-12 години или ергени. Те влизат по къщите и сурвакат членовете на семейството, както и добитъка, като ги потуват по гърба със сурвачка - свежа дрянова клонка, обкичена със сушени плодове, пуканки, боядисана вълна, цветни ленти, монети, като им пожелават здраве и плодородие, за което домакините ги даряват обикновено с хранителни продукти.

Стара сурвакарска благословия казва: “Както тече реката през камъчетата, така да потекат парите в кесеята” – още едно традиционно пожелание в началото на януари. Смисълът му е всичко да ни върви леко, като “по вода”.

На 1 януари децата непременно ще ни сурвакат за здраве и благополучие с пожеланието: ”Сурва, весела година, живо, здраво догодина, догодина, до амина.”

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5783 |31.12.2010 НЕК: Намаляваме износа, за да е спокойна Новата година! . 13| 6732 |24.12.2010 Т. Лолова: Не разбрах кой ми плати във Венеция, но бях много щастлива . 6| 4760 |08.04.2010 Избираме си доставчик на тока! Догодина! . 4| 5512 |01.01.2009 Честита Нова година! Днес празнуваме Васильовден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads