Реклама / Ads
10| 7419 |25.12.2009 НОВИНИ

Честито Рождество Христово!

.
Християнският свят днес отбелязва един от най-големите църковни празници - Рождество Христово /Коледа/, на който се чества рождението на Божия син - Иисус Христос.
 

Денят, в който магията на Бъдни вечер се превръща в една необикновена феерия от чувства и емоции, свързани с веста за раждането на Младенеца. Вестители на чудото, наречено Рождество Христово, са коледарите. За този ден момченцата се готвели още от Игнажден, когато се организирали в дружини и си избирали станеник – млад мъж, който знаел коледарските песи, имал артистична душа, щедра ръка и добро сърце. В някои райони коледарските дружини си имали още старец, баба, гайдар и четници певци. В други села се правли на котки и котараци, които мяукали и известявали за пристигането си. Всеки си имал роля в този невероятен коледен спектакъл – едни се задявали, други правели смешки, трети пеели и танцували. Един необикновен калейдоскоп от заразителен смях, веселие и разтуха, които придавали на празничната вечер неповторимо очарование.

Frognews.bg
публикува Коледната проповед на ставрофорен свещеноиконом Божидар Масларов:

"И рече им Ангелът:н Не бойте се, ето благовестя ви с голяма радост, която ще бъде за всички човеци, защото днес ви се роди в града Давидов, Спасител, който е Христос Господ. "

Възлюбени в родилия се Господ Иисус Христос братя и сестри,

Отново сме в чертога на Светлата Рождестенска радост. Днес по цялата земната шир отново се разнася ангелското рождественско славословие. Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците - благоволение, като му приглася многогласното звънене на църковните камбани. Господ Иисус Христос дивно и безгласно се ражда от Девица в града Витлеем по времето на император Август. Радостен е за нас, вярващите, този праник, свързан с мили спомени, свети изживявания и благи надежди. Чествайки го днес, повече от 2 000 години, Светата Христова Църква ни подканя с рождественската песен да посрещнем родилия се от Дева Богомладенец, пеейки: "Христос се ражда - благословете го! Христос е на земята - възнесете го!"

Рождението на Господ Иисус Христос е преломен момент в мировата история, начало на извършеното от него спасение, начало на нов благодатен живот в света, любов, мир и правда. То ни разкрива безпределната Божия любов към човешкия род, обладан от завист, злоба и ненавист. "Защото Бог Отец толкова обикна света, че отдаде своя единороден син, та всякой, който вярва в него да не погине, а да има живот вечен. Той, единородният син Божи, заради нас човеците и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Светия Дух и Дева Мария, и стана човек. Като Бог той е преди и вън от времето , предвечно роден от Бога Отца, а като човек - се роди във времето от Приснодева от Давидовото коляно. Като Бог, бидейки в недрата на Отца, той ни разкри и обясни сънищата на Бога. Даде ни истинско Богопознание, а като син човеческипострада за нас и чрез изкупителната си кръстна смърт ни дари прощение на греховете и живот вечен, примири ни с Бога и отвори дверите на Царството Божие. Христос се роди в бедна пещера, за да ни научи на смирение, Владетелят на Вселената не да му послужат, а сам да послужи на нас - Божиите създания - и да даде душата си в откуп за мнозина. Това е безмерната и безпределна Божия любов. Какво да въздадем Богу за всичките му благодеяния към нас? Източните мъдреци му птинесоха скъпи дарове: злато, ливан и смирна. А ние какво да му принесем? Бог не иска от нас жертви и всесъжения, а нашите смирени и съкрушени сърца. Да поднесем Богу нашата любов към него и към ближния. Да го обикнем от все сърце, с всичката си душа и всичката си сила. Да обичаме ближния както себе си. По това ще ни познаят, че сме Христови ученици и последователи, ако имаме любов помежду си.

Господ Иисус, който е пътят, истината и животът, дойде в името на живота - да имаме живот в изобилие. Животът е безценен Божи дар и висше благо. Но днес той е застрашен от приказка за локални войни и вътрешно държавни конфликти, смутен е от опасността за унищожение. Надпреварата във въоръжаването създава реална заплаха за мира в света. Вярващите в света не можем да стоим безучастни и равнодушни към борабата за защита и опазването на световния мир и живота в света. Затова чрез молитвата, любовта и миротворчеството да молим княза на мира Господ Иисус Христос да благослови и да се осъществи пророческото предсказание - мечовете да се прековат в рала, а копията - в сърпове. За да настанат дни на благодатен мири да дойде предвещанатаблагоприятна Господня година.

Празнувайте Светлото Рождество Христово. Ние мислено се отправяме духовно към нашите братя и сестри във и извън пределите на нашето Богодарувано отечество България. Преподаваме им нашата благословия за много радост, лично здраве, щастие и успехи за по-добър и щастлив живот през настъпващата Нова 2010-та година, за да можем и ние като Свети Игнатий Богоносец: "Сега отпускаш твоя раб, владико, според думата си миром, защото очите ми видяха твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, светлина за просвета на езичниците и слава на твоя народ Израйля.

"Сей ден, егоже сотвори Господ, возрадуемся и возвеселися в он!"

Честито Рождество Христово!

Амин!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5982 |18.10.2009 Сергей Станишев пак е лидер на БСП. Честито! . 7| 5329 |25.12.2008 Честито Рождество Христово! . 5| 8559 |10.01.2008 Първородното внуче е най-мило! Честито, Оги и да почерпиш!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads