Реклама / Ads
39| 12669 |23.07.2010 НОВИНИ

Човек до властта сред "Килърите"

.
При нова спецоперация под кодовото име "Килърите", която МВР провежда в шест града в страната, бяха проверени над 30 адреса и задържани около 20 души. Сред тях по неофициални данни е и Петър Стоянов – Вожда, шеф на федерацията по сумо.
 

Той е нещатен съветник на президента Георги Първанов по въпросите на спорта и съветник към парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. Пред "Медиапул" обаче от "Дондуков"2 отрекоха Стоянов някога да е съветвал държавния глава и посочиха, че името му не фигурира сред официално обявените съветници на сайта на президента. Досега обаче никога не са опровергавани медийни публикации, в които Петър Стоянов е бил съобщаван като съветник на президента Пъванов, макар и нещатен.
 .
Официално МВР потвърждава ареста му,съобщи БНР.

Вожда е мениджър, треньор и състезател на националния отбор по сумо на България. Притежател е на над 20 медала от световни и европейски първенства, сред които и не малко титли. Петър Стоянов е много близък приятел на най-известния българин в Япония Калоян Махлянов-Котоошу, който пък е носител на орден "Стара планина". Вожда е добре позната медийна личност. Според добре осведомени източници напоследък се е движил с внушителна охрана.

Операцията "Килърите" ще продължи през целия ден и към момента не са обявени повече подробности. Такива ще бъдат съобщени в събота на специална пресконференция с участието на премиера Бойко Борисов, министър Цветан Цветанов и главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Цветанов е убеден, че подробностите около акцията ще дадат заслужен повод за поздравления на служителите на ведомството.

Акцията има за цел разбиването на група, която се занимава с тежка престъпност. Задържаните са от всички нива, т.е. поръчители, посредници и изпълнители. Цветанов не пожела да уточни имена на задържани или случаи на убийства, с които те са свързани.

От думите на министъра може да се направи извод, че МВР е разбило своеобразна "фабрика за убийства". В славните времена, когато сегашният премиер бе главен секретар също бе разбита "фабрика за убийства", а бившият командос Николай Добрев – Бай Добри, бе посочен за нейн шеф. В съда обаче не бе доказано, че в тази "фабрика се произвеждат убийства".

МВР съобщи, че арести и претърсвания са извършени в столичния квартал "Гоце Делчев", където са арестувани двама, в Червен бряг, Созопол, Китен, Варна и Самоков, Порник. На един от адресите в София е оказана съпротива и след предприетите мерки от страна на антимафиотите е открит автомат "Калашников".

Цветанов обяви, че може би за първи път в България се залавя цялата група, която се занимава с тежка престъпност.
Според непотвърдена, но упорито разпространявана информация в Самоков са задържани седем души, като се предполага, че са заподозрени в покушението срещу бизнесмена и общински съветник в Самоков Юри Галев.

Той бе прострелян с автомат "Калашников" преди месеци и почина няколко дни след нападението. МВР свърза убийството му с "дървената мафия". Около месец преди атентата срещу Галев, в родното му село Бели Искър също с "Калашников" бе убит 43-годишният бизнесмен Стоян Стоянов. Той бе собственик на дървообработвателно предприятие и е минаваше за един от най-заможните хора в региона.

"Аз смятам, че държавата, институциите трябва да покажат, че действително имаме воля да се борим срещу организираната престъпност. Защото в противен случай харченето на парите на данъкоплатеца, генерирането на престъпност, разрастването на тази престъпност ще продължава да нараства и ще има сериозни проблеми", заяви
Цветан Цветанов пред БНР, който направи първите стъпки, за да е сигурен, че всички задържани ще останат в ареста.

"Ние трябва да покажем действително, че държавата е по-силна от престъпността. Който е избрал професията си, който иска да работи в интерес на държавата и представлява държавата, заставайки зад тази институция, аз смятам, че трябва всеки един да понесе отговорността си и да бъдем откровени към обществеността, защото те разчитат на нас. А и формирането на заплатите както на съдиите, така и на служителите от МВР, е функция от данъците и постъпленията на тези честни и трудолюбиви български граждани. Аз искам тях да защитим. Ако съдът не иска да ги защитава, това е техен проблем", заключи министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4674 |20.07.2010 Буря затри човек във Варна . 2| 4574 |15.07.2010 Издирват човек на Баретата, духнал зад граница . 7| 5014 |15.07.2010 Я. Янев: Лъчезар Иванов е разследван, но властта крие . 21| 8751 |06.07.2010 С. Диков: Страхотни таланти във властта трупат пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads