Реклама / Ads
15| 5201 |14.10.2009 НОВИНИ

Чужди и наши в ЕП срещу Румяна Желева да е еврокомисар

.
Румяна Желева
Либералите в Европарламента организирали съпротива срещу избирането на Румяна Желева за евродепутат. Представители на групата на либералите, оглавявана от Ги Верхофстад, уговаряли български депутати социалисти да гласуват срещу кандидатурата на външния ни министър.
 

Част от тях били готови да обсъдят ситуацията и евентуалния отзвук от подобни действия, но повечето отказали с аргумента, че все пак става дума за български комисар и за надпартийни интереси, съобщават наши източници в Брюксел.
В интригата било замесвано и името на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, макар да не било сигурно дали наистина той стои зад тази кампания. В кулоарите се споменавала и Меглена Кунева, сегашен еврокомисар от България, която защитава интересите на потребителите и която възприемала Желева като конкурент, който и отнема нещо нейно и заслужено.

Румяна Желева е кандидатурата на новото българско правителство, която обяви самият премиер Бойко Борисов. Въпрос на преговори е по кои въпроси ще отговаря и те се водят в момента. На изборите за Европарламент това лято тя постигна най-висок резултат от всички кандидати и спечели над 10 000 гласа повече от Кунева, която участваше в съревнованието от листата на НДСВ. При сформране на състава на Министерски съвет, Желева бе номинирана и утвърдена за министър на външните работи.

Зад Румяна Желева твърдо стоят 265 евродепутата от групата на Европейската народна партия - Европейски демократи (ЕНП). Прогресивният алианс на социалистите и демократите (бившата партия на европейските социалисти ПЕС) е от 184 депутати, но не всички са срещу Желева. Интригата се опитват да завъртят хора от Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), които са общо 84.

Важни може да се окажат гласовете на Групата на зелените - Европейски свободен алианс и Партията на консерваторите и реформистите, които по принцип не подкрепят инициативи на социалисти и либерали.

В последно време Меглена Кунева не си губела времето. Тя вече се била отказала от варианта новата власт да я подкрепи за втори мандат. Според източници на Frognews.bg в Брюксел тя е хвърлила всички сили да си осигури подкрепата на Жозе Барозу, за да бъде определена за шеф на мисията на ЕК за ООН. Това би било голямо признание за авторитета, който си е извоювала, а и би доказала на опонентите си, че е фактор в Еврокомисията, с който се съобразява дори председателят. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4894 |08.10.2009 Кабинетът Станишев цакал чуждите инвеститори . 3| 4994 |28.09.2009 Яне Янев не е подал сигнала срещу ислямистите . 5| 4681 |27.09.2009 Гневни железничари скочиха срещу мерки на правителството . 0| 4799 |26.09.2009 87 свидетели срещу братята Галеви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads