Реклама / Ads
13| 5484 |11.11.2020 НОВИНИ

COVID-19 у нас: 4390 новозаразени с коронавирус, 80 пациенти починаха /следете тук всичко по темата/

.
Заразените с коронавирус за едно денонощие отново са над 4000 – 4390 са с положителни проби при направени 11 068 теста (39,6% от тесваните), става ясно от данните на Единния информационен портал.
 

Излекуваните са 516 (общо 25 799 от началото на пандемията).

Починали са 80 души през последните 24 часа (общо 1851).

Активните случаи в страната са вече 55 716, расте броят на хоспитализираните – 4176 (със 172 повече от вчера), както и на пациентите в интензивните отделения – те вече са 280 (с 10 повече от вчера).

 

Ето как се покачва броят на лекуващите се в болница и на пациентите в интензивните отделения с всеки следващ ден от 3 ноември насам (данните са от Единния информационен портал за коронавируса):


- 2841/180;
- 2922/210;
- 3191/239;
- 3424/250;
- 3563/257;
- 3715/271;
- 4004/270;
- 4176/280.

 

24-годишен мъж с COVID-19 почина в болницата в Горна Оряховица

 

Двама мъже са починали от COVID-19 през последното денонощие в област Велико Търново. Единият е само на 24 години. Той е издъхнал в болницата в Горна Оряховица. Вторият починал е 71-годишен мъж, съобщават от РЗИ-Велико Търново.

 

Заболеваемостта в областта е 271,3 на 100 000 души. През последното денонощие са регистрирани 41 нови лабораторно потвърдени случая. 

 

Има много заразени учители. Под карантина за 10 дни са ученици и преподаватели от паралелки, които са били контактни на учители, дали положителни резултати на тестовете за COVID.

 

С предписания на РЗИ – Велико Търново са разпоредени съответни противоепидемични мерки – почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградите на училищата и детските градини; преминаване от присъствено обучение към обучение в електронна среда на карантинираните ученици, и др.

 

Още ученици в столицата преминават на онлайн обучение

 

И 6 и 7 клас в столицата преминават на онлайн обучение. Те ще се присъединят към гимназистите, които също учат дистанционно до 27 ноември. Мярката се налага заради нарастващия брой на заразени с коронавирус в София.

 

Към момента 49 столични училища са преминали в обучение от разстояние в електронна среда. Заболелите и карантинирани деца и ученици са 6265, а карантинираните учители и възпитатели са 780 човека.

 

Учители от цялата страна настояват целият учебен процес да се прехвърли онлай.

Ето и още мерки на регионалния оперативен щаб в София:

 

Остава в сила за още две седмици забраната за работа на нощните заведения- барове, клубове и дискотеки, както и въведеното ограничение на работното време на заведенията до 23.30 часа. Остава в сила и забраната за посещения на големи търговски обекти – молове на лица под 18 годишна възраст. Гражданите над 65 години могат да се възползват от „зелените коридори“ в хранителните магазини между 8 и 10 часа.

 

Здравният министър: Изпращат по аптеките липсващите лекарства. В страната има достатъчно запаси

 

Липсващите лекарства по аптеките ще бъдат възстановени. Недостиг на медикаменти за борба с COVID-19 няма. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след спешна среща с фармацевти.

 

ФрогНюз припомня, че до нея се стигна след множество сигнали за липсващи лекарства. Междувременно редица експерти, а и лекарски организации призоваха хората да не се самолекуват, защото това може да бъде опасно.

 

Днес търговци на едро ще разпространят в аптечната мрежа допълнителни количества хепарини. С тях се лекуват бременни жени. Страната ни има и достатъчно запаси от азитромицин, увери още здравният министър.

 

Бременните жени, на които тези лекарства са предписани, трябва да отидат в аптеките с рецепта и документ от генетично изследване, за да не се злоупотребява с наличните количества. До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще бъде качен списък с всички аптеки, в които лекарствата ще бъдат налични, както и телефони за връзка с търговците на едро, посочи още проф. Ангелов.

 

Фармацевти на спешна среща със здравния министър

 

Спешна среща между здравния министър и фармацевти заради липсата на лекарства в аптечната мрежа в страната.

 

Повод за срещата са зачестилите сигнали от бранша, според които хора се презапасяват с медикаменти.

 

Редица аптеки алармираха за случващото се. Заради твърдения в социалните мрежи, че някои лекарства помагат срещу COVID-19, и от Българския лекарски съюз излязоха с призив гражданите да не се подлагат на самолечение.

 

В столицата заработват COVID кабинети в четири поликлиники

 

COVID зони заработват от днес в столичните поликлиники. Там ще се приемат пациенти, насочени от общопрактикуващите лекари, за вземане на кръв, антигенен тест и рентгеново изследване, ако е необходимо.

 

Това съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти.

 

Такива зони ще има в четири ДКЦ-та в София. Днес са разкрити три такива - 12, 17 и 11, а от утре ще заработи и четвърта - в ДКЦ-22.

 

Заявката за така наречените COVID зони в поликлиниките бе дадена преди около два дни от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Още миналата седмица той посочи, че ДКЦ-тата ще влязат в битката с инфекцията. Идеята е да се намали тежестта върху болниците.

 

За целта ще бъде насочен допълнителен ресурс от 5 млн. лв. на месец към личните лекари, които ще получат добавка от заплатата от 1000 лв. и допълнително 10 лв. за всеки прегледан пациент в тези кабинети.

 

На този етап не се предвиждат нови ограничителни мерки в София, обясни още Фанадъкова.

 

Остават в сила действащите в момента ограничения – за затваряне на нощните заведения, крайният час до 23.30 ч. за работа на ресторантите и кафенетата, забраната в моловете да влизат младежи под 18-годишна възраст без придружител. Задължително остава и носенето на маски в градски транспорт и на обществените места със струпване на хора.

 

Преминаването онлайн от гледна точка на образованието е нежелателно, но се прави, за да се избегне децата да се събират на групи.

 

"Ще препоръчаме на университетите да продължат онлайн обучението. Както и на работещите да направят организация, така че да няма събиране в офисите. Всички, които могат да работят онлайн, да продължат работата си така", съобщи още Йорданка Фандъкова.

 

Прокуратурата с акция. Призова следователи и прокурори да дарят кръвна плазма

 

Родната прокуратура отправи призив към служителите си да се включат в борбата с COVID-19 и да дарят кръвна плазма, ако са преболедували инфекцията.

 

От държавното обвинение посочват, че всяка помощ и усилие в настоящата ситуация са от значение за спасяването на човешки живот.

 

В кампанията по даряване на кръвна плазма /съдържаща антитела от преболедували COVID-19/ могат да се включат всички прокурори, следователи, съдебни служители, техни роднини и близки, които са преболедували и са се възстановили от инфекцията.

 

Гърция затвори границите си за туристи

 

Гърция затвори границите си за туристи. Ограничението влезе в сила тази нощ. На територията на страната се пропускат единствено гръцки граждани и законно пребиваващи в Гърция чужденци.

 

Ограничението не важи и за собственици на имоти, както и граждани на страни-членки в ЕС, които посещават Гърция по бизнес. Здравословните причини също са изключение от мярката, но само срещу необходимите документи, които да установяват това, информират от БНТ.

 

Причина за налагането на тази мярка е големият брой на заболели от коронавирус в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4301 |10.11.2020 Доц. Гломб: Не децата, а работещите хора са мотор на разпространението на Covid-19 . 8| 4993 |10.11.2020 Владимир Путин: Всички руски ваксини срещу Covid-19 са ефективни . 0| 3836 |10.11.2020 САЩ разреши използването на синтетични антитела срещу COVID-19 . 21| 6082 |10.11.2020 Доц. Мангъров влиза в битката с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads