Реклама / Ads
1| 2830 |20.03.2023 НОВИНИ

COVID ваксина предизвика ”помътено съзнание”

.
Източник: личен архив
Макар броят им да е нищожен, не може да се отрече, че има хора, развили тежки оплаквания след ваксинациите срещу COVID-19.

Точно преди две години Саша Шварц бърза да се ваксинира, за да получи обратно късче свобода. 30-годишният германец е здрав - в добра спортна форма и винаги в отлично настроение.

 

Но това положение се променя след ваксинацията с AstraZeneca. "Никога преди не се бях чувствал толкова отпаднал и безпомощен, колкото през последните две години. Усещам се като затворник в собственото си тяло", казва Саша.

 

Всичко започнало в деня на ваксинацията като главоболие, висока температура и световъртеж, но после оплакванията на Саша се увеличили. За изтеклите две години той вече е нанесъл в списъка си 96 нови симптома, като най-лошият се нарича "помътено съзнание".

 

Саша не може дори книга да вземе в ръце и се чувства лишен от жизнени сили.

Два месеца след първата ваксинация Саша Шварц отива да си бие втора ваксина, този път BioNTech – с надеждата, че нещата ще се подобрят. Става обаче точно обратното.

 

Принуден е да остане за седмици на легло, после му дават отпуск по болест.

"Минаха цели две години, докато намеря имунолог, който да приеме сериозно оплакванията ми. Преди все ми разправяха, че това било психосоматика, че ваксините са сигурни", твърди младият мъж.

 

Той е един от малкото, но все пак съществуващи случаи на пострадали от ваксините срещу Ковид-19. От института "Паул Ерлих", който отговаря за ваксините и биомедицинските препарати, съобщиха съответните данни: получени са били общо около 333 000 сигнала за странични ефекти от ваксинациите и около 50 000 – за подозирани тежки странични ефекти.

 

Това означава, че подозрителни ефекти са се появявали в около 1 до 2 на всеки хиляда дози ваксина – с други думи става дума за пренебрежимо нисък процент.

 

Това, че процентът е нищожен, не помага на потърпевшия Саша Шварц.

 

Университетската клиника в Марбург установява, че пациентът е развил хипервъзпаление на имунната система, тоест – оплакванията му не са на психосоматична основа. И до днес обаче лечение не се намира. Саша разказва, че на моменти разумът му наистина е помътен: "А в най-лошите фази просто лежа в леглото и гледам тавана".

 

Но Саша Шварц не се предава. Наскоро той стана инициатор на група за самопомощ, в която се включиха вече 70 души със сходни съдби. Те обаче се оплакват и от още нещо: страданието им се натъква на подозрителност. "Когато се изявяваме публично, често следва вълна от враждебни отговори.

 

Едните пишат: "Сами сте виновни, да не сте се ваксинирали!" Другите пък ни обвиняват, че всичко това не било вярно. Ужасяващо е".

 

Отпускът по болест на Саша Шварц изтича всеки момент и занапред младият мъж ще трябва да живее от помощи за безработни. Той е натрупал 4000 евро дългове. Сложното промиване на кръвта, което препоръчват лекарите, ще му струва 15 000 евро, но здравната каса също казва "не".

 

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах предприема мерки за по-бързото признаване на случаите, в които коронавирусът или ваксините са причинили трайни вреди – и за съответно подпомагане на такива пациенти. Министерството разработва програма за оказване на помощ в такива случаи.

 

Онези пациенти, които не желаят да се доверят на тази програма, навярно ще се обърнат към адвокати като Тобиас Улбрих. Неговата адвокатска кантора вече представлява 750 души, които твърдят, че са пострадали от ваксините, внесени са и 130 иска срещу фирмите BioNTech и Моderna.

 

Адвокатът твърди, че германското правителство не е информирало в достатъчна степен гражданите на страната за възможните странични ефекти на ваксините. Той припомня, че министърът на здравеопазването дълго време смяташе, че ваксините не предизвикват никакви странични ефекти.

 

Вече предстои и първият процес: 57-годишна жена твърди, че ваксината ѝ е причинила проблеми със сърцето. А телефонът на адвокат Улрих не спира да звъни - неговият екип е провел вече над 3000 първоначални консултации.

 

Адвокатът обяснява, че гражданските искове са срещу фирмите-производители на ваксините, но в крайна сметка държавата е гарантирала сигурността на препаратите, така че вероятно тъкмо тя ще плаща. Това се казва в съответния договор, подписан с Еврокомисията, пише DW.

 

Адвокатът е уверен, че клиентите му ще получат съответните обезщетения и ще могат да покрият възникналите медицински разноски. Какво точно е нужно на такива пациенти обяснява д-р Йордис Фромхолд, най-добрият специалистка в Германия по заболяванията, които наричаме "лонг Ковид" или "пост Ковид".

 

Тя вече е лекувала хиляди хора, част от които се оплакват именно от страничните ефекти на ваксините. Д-р Фромхолд казва: "Хората, които изпитват страничните ефекти на ваксините, често пъти несправедливо биват обвинявани, че са едва ли не привърженици на конспиративни теории. Не ги взимат на сериозно".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2726 |20.03.2023 Няма починали от Covid 19 . 0| 2811 |17.03.2023 113 нови случаи на Covid-19 у нас, излекувани са 57 души . 5| 2736 |13.03.2023 След 4 отрицателни теста за COVID: Радев възобновява работната си програма . 0| 2719 |12.03.2023 СЗО: Откриването на произхода на COVID-19 е морален императив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads