Реклама / Ads
5| 5981 |01.04.2010 НОВИНИ

Дънката преместил канала си от Солун във Варна

.
Соченият за крупен контрабандист Даниел Славов-Дидо е прехвърлял канала с китайското карго от Солун към митница Варна в последните дни. Това била и една от причините за ареста му, освен сделките за автобусите.
 
Бизнесменът беше задържан в операция "Медузите", която се проведе във Варна.

Преди няколко месеца бившият моряк се подвизаваше в Кипър, откъдето въртеше бизнеса с китайски стоки през Солун. Сега чрез подставени лица той прехвърлял канала за китайски евтини стоки към Варна. Целта била по-високи печалби от нелегалния внос, пише вестник "24 часа".

Неофициално Славов е наричан шеф на варненската митница. По данни на спецслужбите той контролира почти целия нелегален внос на цигари през митницата край морето.

Схемата е отработена през годините и действа безотказно. Родни цигари се изнасят официално за Того и други екзотични дестинации, но всъщност влизат в безмитната зона Мерсим. Оттам влизат в България нелегално в контейнери с китайски стоки. Според запознати заловените през февруари т.г. лично от финансовия министър Симеон Дянков 500 хил. кутии контрабандно "Виктори" на пристанище Варна били на Дънката.

Той използвал и нова схема - цигарите се крият в корабни двигатели.

Името на Дънката изплува покрай трагедията с българския кораб "Елена" през декември 2003 г. Корабът превозваше по документи скъпи цигари за Грузия, но те трябваше да бъдат претоварени в морето и да заминат за Англия. Печалбите от контрабанда на цигари за Острова са милиони долари, защото кутия скъпи папироси струва над 5 паунда.

Чрез подставени лица Дънката държи и 90% от контрабандата на "маркови дрехи". Кариерата му стартира в средата на 90-те години на миналия век. Той гравитира около ВИС-2 и по-специално към Константин Димитров-Самоковеца. След смъртта му в Амстердам Дънката поема контрола над митница Варна и нелегалния внос през ГКПП-Дуранкулак.

Покрай контрабандните канали Дънката поддържа отлични отношения със спедитори и митнически началници, сред които е и тогавашният шеф на варненската митница Румен Кирчев.

Реално през хората на Дънката минават между 40 и 50 контейнера на ден. Според запознати печалбата му само от нелегалния и фиктивния внос е 100 хил. евро на седмица. Месечно прибирал между 7 и 10 млн. лв.

До миналата година Славов имаше солиден гръб в агенция "Митници" благодарение на връзките си с бившия зам.-началник с прозвището Цайса. С идването на ген. Танов в митниците стартира операция "Гимнастик", насочена именно срещу Дънката. Това го накара да се премести в Кипър.

За последните 8 г. срещу Даниел Славов няма нито една разработка във Варна, научи "24 часа".

Затова минава за елитен бизнесмен в луксозното строителство. Той е много близък приятел и съкурсант на Борислав Гуцанов от Морското училище. Славов инвестира пари в медийни проекти като вестник "Народно дело", интернет телевизия i-varna, пресцентър.

Дънката отвори изискания хотел "Капитол" до Морската градина, в който обичат да отсядат артисти и музиканти. Хотелът и строителната му фирма "Борд" са сред меценатите на фестивалите "Любовта е лудост" и "Варненско лято".

От 4-5 г. "Борд" издига мащабни луксозни комплекси. Сред тях са завършеният "Евксиноград 2", "Кабакум бей" и "Карантината" до плажа на "Аспарухово". Заради "Ривиера бей", който се издига на самия пясък край бившата вила на Гяуров, беше направено огромно укрепване на свличащия се бряг, отнело 2 години.

Напоследък фирмата се зае със строителство в идеалния център на Варна. Компанията е натоварена да събори и да построи нова сграда за районното кметство "Одесос" на пряка от Морската градина. Голямата му слабост обаче са екстремно скъпите коли от марките "Бентли" и "Майбах".

Неофициално Славов минава и за спонсор на политически партии във Варна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4887 |01.04.2010 Забравено дете падна от втория етаж . 0| 5329 |01.04.2010 НЗОК прекратява урологична пътека заради финасови нарушения . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7660 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads