Реклама / Ads
13| 5245 |30.10.2009 НОВИНИ

В ДАНС имало хора, получаващи пари от чужди разузнавания

.
Специализиран отряд в ДАНС съществувал, но той не бил за изнудване. ДАНС не била създадена в противовес на Румен Петков.
 

В една служба за сигурност не е редно и е вредно да има противопоставяне на кръгове, каза по БНТ Рашко Зайков, бивш шеф на ГД "Контраразузнаване" в ДАНС. Той добави, че нямал конкретни данни за това как изтича класифицирана информация от една служба. Драшков сам признал, че бил изготвил справка до премиера, но целта й била да се компрометират неудобните лица пред българските институции.

Това е една група, присвояваща си правото да определя кой е добър и кой е лош, обясни Зайков. Целта била да се залепи етикет на определено лице, както било при Гамизов, когото обвинили, че въздействал деструктивно върху българските институции. Гамизов всъщност се борел срещу енергиийната мафия и станал неудобен, затова трябвало да бъде компрометиран, добави контраразузнавачът.

Как е излязла тази справка от ДАНС, попита Зайков, защото единственият оторизиран да подписва такива справки бил председателят на ДАНС?

Специализиран отряд в ДАНС съществува, но не и за изнудване, това са безпочвени обвинения в публичното пространство
, категоричен беше Зайков. Ако Драшков разполага с данни за рекетирани бизнесмени, нека ги предостави в прокуратурата. Това обвинение е абсурдно, възмути се бившият шеф на ГД "Контраразузнаване" в ДАНС.

ДАНС не е създадена в противовес на Румен Петков, а по искане на партньорските служби и защото имаше нужда от такава служба. Аз не знам за политически поръчки, това е нарушение на закона, а обвиненията за политически инженерства са абсурдни, добави още Зайков.

Напуснах службата заради някои несъгласия с новия шеф на ДАНС Цв. Йовчев, обясни Зайков, който видял, че е нежелан, след като го обвинили несправедливо, по неговите думи. Зайков представил конкретни факти за злоупотреба с изчезнали пари в ДАНС в Комисията за контрол на ДАНС.

Продължавам да твърдя, че има хора на високо ниво в ДАНС, които са финансово зависими от служби на чужди държави, каза Зайков, но не посочи държавата. Зависимостта била за доста пари и не ставало дума за един човек, а за повече.

Frognews.bg скромно пита: Какво е правил г-н Зайков като шеф на контраразузнаването, та не е изпоарестувал тези продажни свои служители, тези родоотстъпници и предатели на Родината! Сега вместо да обикаля медиите и да плаче, че е несправедливо прокуден от ДАНС, щеше да е герой и носител на орден "Стара планина". В такъв случай не е ли редно прокуратурата да го погне за престъпно нехайство и укриване на шпиони, обслужвали чужди интереси, което го прави техен съучастник?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4802 |14.10.2009 Имало съмнения, че Димов и Стоев действали непозволено . 10| 4781 |02.10.2009 Съдът: Криза с боклука не е имало . 1| 5403 |09.07.2009 С Бисер Боев не e имало разговори за поста министър на икономиката . 12| 5076 |08.06.2009 Р. Петков: ГЕРБ играе с хора, които не знаят къде отиват, а ние предлагаме държавници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads