Реклама / Ads
57| 7689 |22.07.2012 НОВИНИ

ДАНС обкръжи Пиринско, агенти търсят членове на "Хизбулла"

.
ДАНС обкръжи Пиринско. Служителите са привикани под тревога на работните си места заради кървавия атентат на летище "Сарафово" и появилата се следа, водеща към "Хизбулла" и огнищата на ислямски фундаментализъм.
 

Спецслужителите провеждат разпити и проверяват алибитата на определени лица в региона, известни с изповядване на радикален ислямизъм и контакти със Саудитска Арабия, коментираха разведки пред "Струма". Под лупа са поставени последните седмици на всички, които могат да имат някаква пряка или косвена съпричастност към кървавото деяние. Работи се и по вероятността камикадзето или съучастникът му да са осъществявали контакт с мюсюлманските общности на Пиринско, в които битуват по-радикалните ислямистки идеи.

Благоевградска област със своите компактни мюсюлмански селища е един районите, където съществува потенциалната възможност за спящи клетки на терористичните организации. Това не е нова хипотеза, но тя придоби по-голяма релефност след стряскащото предупреждение на неназован американски висш служител, който заяви, че има българско крило на "Хизбулла", което се активизира.

Припомняме, че периодично областта се раздира от скандали, свързани с ислямския фундаментализъм. Гърменското село Рибново и гоцеделчевското село Лъжница са емблематични в това отношения. Преди няколко години директорът на училището в Рибново Феим Иса започна открито да насажда ислямски порядки в учебното заведение и да подменя светския му характер. Двамата с учителя по религия Мурат Бошнак, специализирал в Саудитска Арабия, упражняваха натиск над учители и ученици да ходят със забрадки и арабски носии. Принуждаваха децата да избират исляма за свободно избираем предмет, а Бошнак искаше към него да се обръщат не с „господин”, а с „ага”. Пак той забрани на момичетата да ходят на абитуриентския си бал и с пари от арабска фондация им уреди екскурзия в Турция.

В Лъжница пък преди две години при акция на МВР и ДАНС за пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямската организация "Ал Уакф ал Ислями" възникнаха безредици. Тогава с жива верига жителите на селото 4 часа държаха като заложници служителите на ДАНС при опит за обиск в дома на местния имам Мохамед Камберч. Хора от селото атакуваха полицаите и не позволиха колите с иззетата при обиска литература да потеглят за София. Освен местния имам, в центъра на събитията тогава бяха районният мюфтия Айдън Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин. Лъжничани заявиха, че искат иззетата литература и материали да бъдат описани, снимани и филмирани, за да не бъдат подхвърлени незаконни бумаги по-късно и имамът Мохамед Камберч да бъде обвинен в проповядване на радикален ислям. За 30-годишния тогава имам се знаеше, че преди да дойде в Лъжница, 7 години е учил в Саудитска Арабия.

При напускането на селото едната от колите на ДАНС беше със счупено от протестиращите стъкло.

При същата акция със заповед на Окръжна прокуратура – Благоевград бяха извършени обиски и в домовете на имамите в сатовчанските села Кочан и Плетена. От домовете на имамите Изет Джалев и Мехмед Абдурахман бяха иззети компютри, дискове, литература на български и арабски език и много други материали. Обиските там не предизвикаха напрежение сред местното население.

По-късно резултатите от обиските бяха обявени с половин уста и не дадоха ясна представа дали са намерени безусловни доказателства за нелегално функциониране на нерегистрирания български клон на ислямската организация “Ал Уакф ал Ислями”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6646 |19.07.2012 Волен Сидеров: Взривът в Бургас свари ДАНС по бели гащи . 114| 8935 |26.06.2012 Проверяват в ДАНС незаконни записи и заповеди на Ал. Петров . 198| 13673 |24.06.2012 Нова гражданска формация иска да променя България . 15| 5653 |03.05.2012 Експерти: Текстове в Закона за гражданската конфискация водят към произвол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads