Реклама / Ads

0| 2630 |25.03.2022 НОВИНИ

Държавата дава ваучери по 100 лева на бежанци от Украйна с временна закрила

.
Георги Гьоков Източник: БГНЕС
Държавата ще предоставя ваучери по 100 лева на бежанец от Украйна, който е със статут на временна закрила. Това съобщи по време на парламентарния контрол социалният министър Георги Гьоков.

Средствата ще се осигурят от европейски програми и ще се дават от дирекциите „Социално подпомагане“ по места.

 

Стоките и продуктите, които могат да бъдат закупени срещу ваучер от 100 лева, ще имат за цел да предоставят първоначална подкрепа в условия на неотложност, посочи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

 

„Срещу предоставения ваучер ще бъде възможно закупуването на хранителни продукти, детски храни, детски дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и други продукти от първа необходимост.“

 

Ваучерите ще се предоставят еднократно на лицата, получили временна закрила. Те ще могат да се използват в магазинната мрежа на страната, като възстановяването на разходите за реализиран ваучер ще се осъществява въз основа на фактури, издадени от магазините, където са използвани, уточни още министърът. И допълни:

„При обосновани случаи могат да се получат и допълнителни ваучери след оценка на нуждите и преценка на комплексните обстоятелства, като възраст, здравословно състояние или друго, което ги възпрепятства да задоволяват основните жизнени потребности. Преценката се извършва от социалните работници.“

 

Предвижда се ваучерите да се предоставят от дирекция „Социално подпомагане“, като се обсъжда и вариант хората да ги получават още на пунктовете на първоначален прием, каза още Гьоков.

 

Първоначалните инструменти по инструмента REACT-EU показват, че помощта у нас може да достигне до около 50 000 бежанци от Украйна.

 

Социалният министър информира депутатите, че бежанците ще получават и съпътстваща подкрепа чрез психологическо подпомагане и трудово консултиране, като ще се изработят индивидуални планове за действие на търсещите работа бежанци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3182 |24.03.2022 ВСС прие правилата за предсрочно освобождаване на главния прокурор . 0| 2636 |23.03.2022 Калоян Паргов: Подавам оставка като председател на групата съветници в СОС . 0| 2505 |23.03.2022 Пред японския парламент: Зеленски предупреждава за руски атаки срещу атомни централи . 0| 2784 |23.03.2022 Шефът на Агенцията за бежанците подава оставка
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ