Реклама / Ads
31| 4669 |23.08.2019 НОВИНИ

В държавите от ЕС бяха почетени жертвите на тоталитарните режими

.
Мемориала на жертвите на комунизма Източник: БГНЕС
Отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими. 23 август е определен за Ден за почит на жертвите на тоталитарните режими с решение на Европейския парламент.
 

У нас жертви списъкът с имената на жертвите върху 58-метровата паметна стена е дълъг. 7526 репресирани и още хиляди, за които не знаем, съобщава БНТ.

 

Близки на репресираните и граждани поднесоха венци и цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма в градинката на НДК. В тяхна памет беше отслужен и молебен.

 

Естония, Латвия и Литва отбелязват 30 години от провеждането на една от най-мащабните антисъветски демонстрации, проведени още докато Съветският съюз съществуваше. Близо 2 млн. души тогава участваха в над 600-километрова жива верига.

 

Балтийският път, или Балтийската верига, преминава на 23 август 1989 г. през трите столици - Талин, Рига и Вилнюс, на все още прибалтийските съветски републики. Демонстрацията съвпада с навършването тогава на половин век, днес 80 години, на пакта "Молотов-Рибентроп", с който Сталин и Хитлер си поделят Източна Европа и по-късно Естония, Латвия и Литва са анексирани от Съветския съюз. Днес годишнините се отбелязват и в трите страни членки на Евросъюза и НАТО. Във Вилнюс беше издигната гигантска стена от над 1500 стари радиоприемници.

 

Тази верига е ключово събитие в Пеещата революция, която доведе 2 години по-късно до възвръщането на независимостта на балтийските републики. В наше време тя вдъхновява подобни демонстрации. Такава - 400-километрова, имаше преди 6 години в Каталуния, а днес поредната демонстрация в Хонконг в защита на автономията от Пекин се изрази в жива верига, която организаторите кръстиха "Хонконгски път".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3979 |25.07.2019 Хиляди пътници бяха блокирани на летището в Холандия . 4| 4656 |21.06.2019 Нинова: Гражданите бяха употребени в политическата игра на Борисов . 2| 3755 |17.06.2019 ЕК призова държавите от ЕС да започнат преговори със Скопие и Тирана . 0| 3698 |07.05.2019 Двама репортери на ”Ройтерс” бяха освободени от затвора в Мианмар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads