Реклама / Ads
0| 10904 |23.07.2015 НОВИНИ

Дават на съд Варуфакис за 20 млрд. евро и държавна измяна

.
Янис Варуфакис
В прокуратурата на Върховния съд на Гърция е внесен иск срещу Янис Варуфакис от адвокати. Той призовава висшите съдебни органи да повдигнат срещу бившия финансов министър обвинения в степен на углавно престъпление за подготовка на извършване или за опит на извършване на държавна измяна.
 
В допълнение адвокатът призовава искът му да бъде внесен в парламента, за да могат депутатите да се обявят за или против свикването на извънреден съд за Янис Варуфаки, съобщи grreporter.info.

Освен това адвокат Янопулос призовава висшите магистрати да разследват доколко са налични улики за извършване на престъпления и от други членове на коалиционния кабинет на СИРИЗА и Независимите гърци.

Адвокатът твърди, че чрез измамни действия Янис Варуфакис е предизвикал щети в размер на 20,8 милиарда евро на гръцкия народ, както и че „е нарушил директно и безскрупулно политическия и юридически мандат, предоставен му от гръцкия народ, премиера и гръцкия парламент, чието изрично съдържание се е заклел да изпълни”.

Според него нарушението на този юридически мандат „причини неизчислими щети на обществения интерес на страната и предизвика негативни последствия в ущърб ма по-голямата част от гръцките граждани, домакинства и компании”.

„С множество действия и бездействия бившият финансов министър подрони предоставения му от премиера, правителството и парламента мандат и доведе страната до икономическо задушаване, финансова безтегловност и нов кръг на рецесия, като унижи гърците и ги обрече да чакат на банкоматите за позволените 60 евро на ден, понеже са били достатъчно патриоти, за да се доверят на гръцките банки и неговите публични изявления”, се казва в изложението на адвоката.

Искът на адвоката срещу Варуфакис бе вторият пореден след този на кмета на Стилида и лидер на извънпарламентарната партия „Телия” Апостолос Глецос. Според него вината за тежкото финансово състояние на гърците принадлежи изцяло на Янис Варуфакис.

Искът бе внесен в атинската прокуратура на 7 юли, а седмица по-късно бе публикуван в сайта на партията, където може да бъде подкрепен от гражданите, които са съгласни с него. В изявления пред гръцкото издание protothema.gr Глецос посочи: „Телия” ще внесе иск срещу Янис Варуфакис за тежката ситуация, до която ни доведе. За 11-те милиарда евро, които гръцкият народ загуби заради него, за изявленията му от типа на „ужасен съм от ситуацията”, които гонеха инвеститорите и много други неща”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4794 |21.07.2015 Варуфакис: Гърция имаше алтернативен план . 0| 5017 |15.07.2015 Строят метро, пътища и жп линии с 1,887 млрд. евро по ОП „Транспорт” . 2| 5833 |15.07.2015 Спират паричните помощи на деца, които раждат деца, дават им само в натура . 0| 4378 |14.07.2015 Премиерът: От ЕК се дават милиарди за екология

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads