Реклама / Ads
3| 5356 |22.10.2007 НОВИНИ

Дебат по време на стачка

.
Управляващи и опозиция кръстосаха словесни шпаги по време вота на недоверие, предизвикан от проблемите в образованието и учителската стачка, която продължава и днес.
 

В Народното събрание тече 3-тият вот на недоверие през мандата на кабинета на тройната коалиция. Присъстват премиерът Сергей Станишев, вицепремиерите Даниел Вълчев и Ивайло Калфин. Вотът е внесен от опозицията срещу политиката на кабинета в образованието, а поводът е продължаващата учителска стачка.

Дебатът по тема, важна за всяко едно българско семейство, би бил полезен, ако не се случва в момент на неприключила учителската стачка, обяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по време на обсъжданията около вота на недоверие към правителството в сферата на образованието. Той изрази и съмнение по отношение на това, че дебатът за развитието на образованието трябва да се води под формата на вот на недоверие. Просветният министър припомни, че до 1 октомври всяка година той е длъжен да внася в Народното събрание доклад по изпълнението на Националната стратегия за развитие на училищното възпитание и предучилищното възпитание до 2015 година. Оказа се, че лично е внесъл този доклад преди няколко седмици и е очаквал дебатът да се проведе върху него. Вълчев опроверга две тези от мотивите на опозицията за искания вот. Първата - че правителството няма визия за развитието на образователната система и втората - че няма воля да бъде изпълнени ангажиментите, поети от правителството.

Лидерът на ДСБ Иван Костов, заяви на свой ред, че  премиерът е поел ангажименти за десет реформи в образованието и за заплата над средната за обществото, но нищо от това не било изпълнено. Той беше категоричен, че и през най-трудните времена на България не се е случвало децата да не ходят повече от месец на училище, което спира една от най-важните обществени функции - образованието на обществото. "Не стачкуват пролетарии, не се затваря една мина - а стачкуват интелигенти хора. Кой ще поеме отговорност за това, че децата не ходят на училище", попита той. Костов не се поколеба няколко пъти да нарече министрите, стоящи от дясната му страна, лъжци и измамници. Зам.-председателят на ОДС Надежда Михайлова пък посочи, че България се намира на едно от последните места в Европа по задържане и развитие на човешкия си ресурс. Според статистика от Европейския съюз България щяла да продължи да бъде бедна страна още 100 години.

Страната ни се радва на сравнително добър икономически растеж, устойчиво нарастващи доходи и рекорден брой чужди инвестиции, опроверга от трибуната финансовият министър Пламен Орешарски. Той обясни, че доходите не са нараснали според очакванията, но са прехвърлили възможностите на страната, което е увеличило дефицитът по текущата сметка. Водещата тема в обществото в момента, бюджетният излишък, не е прост сбор, а е цената на стабилността. Неговото реализиране е най-евтиният начин за компенсация на макроикономическите дисбаланси, добави Орешарски.

Народните представители от НДСВ няма да подкрепят внесения вот на недоверие, но за тях образованието е и ще бъде приоритет. Депутатът от НДСВ Татяна Калканова, заместник-председател на парламентарната комисия по образование и наука, обяви, че днешният дебат се провежда при прецедентни условия – българските деца повече от 21 дни са извън класните стаи на фона на местните избори, което доказвало, че вотът е свързан с местните избори. Законните и справедливи искания на учителите били част от предизборната кампания, смята Калканова. Според нея е популизъм да се предлага раздаване на бюджетния излишък. 

Председателят на Комисията по образование и наука Лютви Местан подчерта, че е време за отговорни политически решения, тъй като нито едно правителство досега не е решило проблемите в образованието. Според него опозицията се е възползвала от правото си да иска вот на недоверие, за да предизвика дебат в сферата на образованието и той лично приветства този дебат, но в момент на избори този вот бил безпрецедентен. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5607 |17.10.2007 Доган проговори за учителската стачка, Сакскобургготски още мълчи . 0| 5006 |16.10.2007 Стачка и преговори + протести срещу матурите . 0| 5069 |15.10.2007 Сложни пазарлъци; стачката продължава! . 0| 5154 |14.10.2007 Президентски реализъм и социален оптимизъм за изхода от учителската стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads