Реклама / Ads
0| 5149 |14.10.2007 НОВИНИ

Президентски реализъм и социален оптимизъм за изхода от учителската стачка

.
Часове преди предстоящата среща при президента Георги Първанов между представители на изпълнителната, законодателната власт и синдикатите, звъннаха нотки на оптимизъм за решаване на конфликта до часове.
 

До няколко часа се очаква разрешаване на кризата с учителската стачка, обяви категорично социалният министър Емилия Масларова. Тя твърди, че синдикатите са проявили воля за разбиране на предложението на правителството. Отправеното предложение към синдикатите е на три стъпки да бъдат удовлетворени исканията им. Масларова обаче коментира, че страната “не е на ръба на пропастта” и това били думи, извадени от контекста на цялостното изказване на финансовия министър Пламен Орешарски. Сега било нужно да се правят реформи в различните сфери на икономиката, а не да се противопоставят различните професионални групи.

И президентът Георги Първанов изрази надежда в рамките на днешните преговори с учителите да се намери обединителен вариант за решаване на проблема. Според него преговори следобед в никакъв случай не изместват правителството, по-скоро биха помогнали за намирането на решение по въпроса. Президентът обаче посочи, че искането на учителите не е реалистично не поради липса на желание, а поради липса на ресурс в държавата, който да бъде мобилизиран, за да се отговори на подобно искане. Същевременно Първанов изрази становище, че трудът на учителите е подценен и трябва да се намерят ресурси в рамките на възможното, за да бъдат удовлетворени в немалка степен исканията.

Срещата между президента Георги Първанов, представители на изпълнителната, законодателната власт и синдикатите ще бъде проведена днес от 16.30 часа. Очаква се в нея да участват вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, министърът на финансите Пламен Орешарски, депутати, представители на синдикатите и на единния национален стачен комитет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5396 |14.10.2007 Волен Сидеров: Първанов се прави на бащица на гърба на учителите . 2| 4571 |13.10.2007 Учителите склонни на 60-70% увеличение . 2| 4833 |13.10.2007 Медът се превръща в лукс за българина . 7| 4888 |13.10.2007 Пламен Орешарски: На ръба на пропастта сме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads