Реклама / Ads
0| 2567 |23.02.2024 НОВИНИ

“Демилитаризация и дерадикализация”: Планът на Нетаняху за това как ще приключи войната в Газа

.
Газа
Израелският премиер Бенямин Нетаняху представи план "Денят след" за Газа, първото му официално предложение за това кога ще приключи войната в управляваната от Хамас палестинска територия.
 

Според документа, представен на членовете на израелския кабинет по сигурността в четвъртък, Израел ще поддържа контрол за сигурността над цялата земя на запад от Йордания, включително окупирания Западен бряг и Газа - територии, където палестинците искат да създадат независима състояние.

 

В изброените дългосрочни цели Нетанайху отхвърля „едностранното признаване“ на палестинска държава. Той твърди, че споразумение с палестинците ще бъде постигнато само чрез преки преговори между двете страни - но не посочи коя ще бъде палестинската страна.

В Газа Нетаняху очертава демилитаризацията и дерадикализацията като цели, които трябва да бъдат постигнати в средносрочен план. Той не уточнява кога ще започне този междинен етап или колко дълго ще продължи. Но той обуславя възстановяването на Ивицата Газа, голяма част от която беше опустошена от израелската офанзива, на нейната пълна демилитаризация.

 

Нетаняху предлага Израел да има присъствие на границата между Газа и Египет в южната част на анклава и да си сътрудничи с Египет и Съединените щати в тази област, за да предотврати опитите за контрабанда, включително на ГКПП Рафа.

 

За да замени управлението на Хамас в Газа, като същевременно поддържа обществения ред, Нетаняху предлага да работи с местни представители, „които не са свързани с терористични държави или групи и не се подкрепят финансово от тях“.

 

Той призовава за закриване на агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA и замяната й с други международни групи за помощ.

„Принципният документ на министър-председателя отразява широк обществен консенсус относно целите на войната и за замяната на управлението на Хамас в Газа с гражданска алтернатива“, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя.

 

Документът беше раздаден на членовете на кабинета по сигурността, за да започне дискусия по въпроса.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2486 |23.02.2024 Цветелина Пенкова: В Европа има солиден наличен капитал, който трябва да се инвестира в икономиките на страните от ЕС, включително и в България . 7| 5406 |23.02.2024 Адв. Адела Качаунова: Мрежите около Пепи Еврото и Мартин Нотариуса са разклонения на едно цяло . 4| 3960 |23.02.2024 Депутатите решиха за АЕЦ "Козлодуй" и НПК, проведе се парламентарен контрол /видео/ . 11| 4345 |23.02.2024 Задържаха легенда на киното, актьора Христо Шопов, за заплаха с оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads