Реклама / Ads
15| 7723 |31.08.2021 НОВИНИ

Депутати внесоха проект за прекратяване мандата на ВСС

.
Депутати от ”Демократична България” внесоха в Народното събрание проект за промяна в Закона за съдебната власт, който предвижда предсрочно прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет и избор на нови членове в двумесечен срок, съобщиха от пресцентъра на партията.
 

Освен това народните представители от ДБ предлагат за времето на мандата си изборните членове във ВСС да продължат да осъществяват юридическата си професия при намалена натовареност. Сега по време на мандата си те губят качеството си на съдии, прокурори и следователи.

 

Според вносителите това изменение дава гаранция, че съдебната власт ще осъществява своето самоуправление от независим орган, излъчван в мнозинството си от самата нея. Изтъкват, че отделянето на членовете на ВСС от пряката им работа за пет години, колкото е продължителността на мандата, действа демотивиращо, деквалифицира ги, отчуждава ги от ежедневните проблеми на правораздаването и води до формиране на специфична бюрократична култура, което пречи за ефективното упражняване на правомощията.

 

Припомня се, че до 2007 г. изборните членове на кадровия орган продължаваха да изпълняват и другите си задължения. С изменение на закона от 2007 г. обаче се приема, че щом ВСС е постоянно действащ орган, то членовете му имат различен правен статус.

 
Предлага се и премахването на т.нар. кариерни бонуси за главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС, които бяха въведени от 44-ото Народно събрание. В проекта е записано, че след края на мандата им членовете на ИВСС се възстановяват на заеманата преди избора длъжност. Към момента законът предвижда възможност те да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им.

 

Според вносителите настоящото положение създава привилегия за съответните магистрати, които получават несправедливо преимущество за кариерно израстване спрямо останалите им колеги. “Кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати. Не може да бъде приета тезата, че функции по контрол върху административната дейност могат да бъдат приравнени на правораздавателна дейност, каквото на практика се получава в сега действащите текстове”, се казва в мотивите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3990 |31.08.2021 Кирил Петков: Няма да говоря за политически проекти, докато съм служебен министър . 1| 3074 |27.08.2021 Премиерът Янев говори пред депутатите за мигрантския натиск . 2| 3805 |26.08.2021 На първо четене: Депутатите намалиха броя на хората, имащи право на охрана и специализиран транспорт . 0| 3223 |26.08.2021 Донев: След заявките на депутатите може да не познаем проекта за актуализация на ДОО, внесен от служебното правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads