Реклама / Ads
3| 2810 |10.04.2023 НОВИНИ

Депутатите - дебютанти в 49-ото Народно събрание са 29

.
Източник: БГНЕС
Централната избирателна комисия обяви окончателния списък с имената на 240-те депутати в 49-ия парламент. Вече знаем, че в състава му влизат двама бивши премиери – Бойко Борисов и Кирил Петков, а единствената партия, чийто лидер няма да е депутат, е ”Има такъв народ” след поредния отказ на Слави Трифонов.
 

За сметка на това сценаристите на шоуто му ще са в пълен състав на банките в Народното събрание, един от тях – за първи път. 

 

Съставът на бъдещия парламент ще бъде обогатен с юристи и екоактивисти, с бивши състезатели по борба и вдигане на тежести, със студент и с организатор на сватбени тържества. 

 

Депутатите - дебютанти са 29. Най-много са от "Възраждане" – 11. Логично, предвид резкия скок на гласове. Шестима са новите в коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", четирима – в БСП, по трима имат ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ". Две ще са новите лица в ДПС.  

 

По региони най-много дебютиращи депутати дават софийските листи – 7, и пловдивските – 4-ма.  

 

Сред новите депутати има двама поети. Председателката на обединението на жените-социалистки в Полски Тръмбеш - Валентина Димова влиза в парламента, след като водачът на великотърновската листа Кристиан Вигенин избра да представлява Ямбол. Миналата година беше издадена първата ѝ стихосбирка "Усещане за обич".

 

Не толкова лиричен е Александър Вълчев – единственият от сценаристите на Слави Трифонов, който досега не е бил депутат. Вълчев не успя да пробие в родния Смолян, но пък стана депутат от Стара Загора, след поредния отказ на Трифонов.  

 

Спортистите сред новите също са двама. В 23 МИР София от ГЕРБ на мястото на отказалия се проф. Асен Балтов – влиза Даниел Александров. Дупничанинът е сребърен и бронзов медалист по борба от европейски шампионати. Поставил си е за цел да бори затлъстяването при децата и агресията в училищата. Обяви влизането си в политиката миналата година, когато се отказа от активния спорт.

 

След като преди две години не успя в Разград, сега Веселин Вешев проби в Шумен и ще е депутат от "Възраждане". Той е бивш състезател по вдигане на тежести, културизъм и силов трибой, републикански шампион по вдигане от лег, преди да стане предприемач в селското стопанство.  

 

Новите във Варна идват от здравната сфера и са били общински съветници. Доц. Д-р Медиха Хамза ще представлява СДС в коалицията с ГЕРБ. Тя е доцент в Катедра по медицинска апаратура, електронни и информационни технологии в здравеопазването в Медицинския университет в града. В свободното си време играе народни танци в читалищен клуб. Ще работи в областта на образованието и реализацията на младите кадри  

 

Ортопедът-травматолог д-р Ивайло Митковски е кадър на ДСБ в коалицията с "Продължаваме промяната". Уверява, че ще намери начин да продължи да упражнява професията си, но силата определено не му е в прогнозите.

 

Без да е лекар, видинският дебютант на "Възраждане" Валери Сираков ще решава здравни проблеми покрай оползотворяването на минералните води в неговия регион.  

 

Сега пенсионер Сираков е бил финансов ревизор и като повечето нови във "Възраждане" е местен партиен ръководител. Димчо Димчев например е председателят на партийната структура на "Възраждане" в Лондон. В 49-ия парламента ще представлява интересите на Кюстендил, след като преди две години той беше в силистренската листа.  

 

Пловдивски медии наричат дебютанта от градската листа - Емил Янков - таксиджия, той твърди, че е икономист и транспортен експерт. Единственото сигурно от профила му в социалните мрежи, че е активист за събиране на подписи за референдума против еврото.

И още за новите от "Възраждане".

 

Представителите от Пловдив област са двама - Кръстьо Врачев - главен технолог в млекопреработващо предприятие, семеен с 4 деца и разбира се е председател на структурата в Карлово. Лидерът на асеновградската организация Димитър Гюрев е експерт в енергийна компания . И още имена, за които не знаем почти нищо - Даниел Проданов влиза от Стара Загора и е борец срещу европейската несправедливост.

 

Към нула клони информацията и за другите нови във "Възраждане" – за Йордан Тодоров и Виолета Кърпачева от 24 МИР знаем, че той е бил кандидат за евродепутат през 2019-а, тя е активистка на партията, дъщеря ѝ е в националния отбор по естетическа гимнастика. Славчо Крумов от 25 МИР е протестирал срещу изграждане на трафопост и паркинг пред Минералната баня в Овча купел. От 25 МИР е адвокат Маргарита Махаева, която има в актива си дела в област киберсигурност, предаде БНР.

 

Музика и работа с деца обича проф. Нели Димитрова, зам.- декан на Педагогическия факултет в Шуменския университет. Тя влиза от столичните листи на ПП-ДБ, тъй като в Шумен проби само водачът на листата. 

 

Даниела Божинова от бургаската листа е съпредседател на партия "Зелените". Полиглот – владее 6 езика. Експерт в областта на референдумите Изпълнителен директор на Сдружението за насърчаване на гражданската инициатива, кандидат за евродепутат през 2009-а, организирала екокампания срещу проекта за нефтопровод Бургас-Александруполис. 

 

Водачката на листата в Монтана Ванина Вецина пък е дипломиран инженер-геодезист, магистър по Европейска публична администрация, Председател на Контролния съвет на Камарата на оценителите в България, собственик и управител на семеен хотел в родната Берковица заедно с брат си – музикант, консултант по строителен надзор и енергийна ефективност. 

 

Свилен Трифонов от "Да, България" успя с преференции да размести листата в Плевен. Юрист с интереси в областта на енергетиката и данъчното право, зам.-председател на ОбС – Плевен. Защитничка на правата на децата и животните, медиатор, юрист и заместник-председател на ДСБ е новото попълнение от 23 столичен МИР Кристина Петкова.

 

Методиката за изчисляване на вота подари на ИТН депутатско място в Кърджали. Новият кърджалийски депутат Цветан Предов е на 45 години. Родом от Видин, живее в София. Работил е по социалната програма на партията. 

 

33-годишният Станислав Богдански (ИТН) влиза в парламента от Благоевград, благодарение на отказа на Слави Трифонов да бъде депутат и на преференции – той измества втората в листата Петя Димитрова със свои 349 лични гласа. И той е всестранно развита личност – бакалавър по публична администрация, магистър по Национална сигурност, кара втора по Археология, иначе си изкарва хляба със застраховане.  

 

От Габрово БСП вкарва управителя на държавното дружество "Плод зеленчук" Валери Митов, който не щеш ли е и областен председател на партията там. Преди това е управлявал дружество с предмет на дейност реклама и организация на събития.  

Йорданка Георгиева е трансферен удар на БСП в Търговище. Преди две години е била част от АБВ. В момента работи като експерт "Европейски програми и проекти" в общинска администрация Попово.

 

Третият нов при социалистите е Калин Калапанков от листата в Пловдив област. Иначе е от Брезово и ще се бори младите хора да останат в малките населени места и да не пренаселват големите градове. Младата надежда – студент по право Георги Кръстев.

 

Новото попълнение на ДПС от Кърджали е Елван Гюркаш, директор на местния офис на НАП. В ефира на националното радио в Кърджали тя призова гражданите да са съвестни данъкоплатци.

 

Дженал Топалова идва от старозагорските листи на движението. И тя има интересна биография - бакалавър по история и педагогика, магистър по бизнес администрация и лидерство. Има сватбена агенция, завършила е курсове за аранжор и флорист. Тя е и земеделски производител и притежава около 80 дка рози, освен това е общински съветник в Павел баня.  

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2655 |10.04.2023 Петър Витанов: Има един милион леви хора, които не са представени в Народното събрание . 5| 3054 |08.04.2023 Мика Зайкова към депутатите от 49-ия парламент: Оставете егото си вкъщи и помислете за България . 4| 3855 |07.04.2023 Борисов, Трифонов, Нинова и Пеевски: ЦИК обяви депутатите от два изборни района . 3| 3182 |05.04.2023 Георги Киряков: Без депутатите от ПП ще бъде много трудно създаването на мнозинство в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads