Реклама / Ads
0| 5628 |14.07.2022 НОВИНИ

Депутатите с първа стъпка към независима от Гешев структура на европрокурорите

.
Надежда Йорданова Източник: БГНЕС
Депутатите направиха първа стъпка към независима от главния прокурор Иван Гешев и българската прокуратура структура на европейските делегирани прокурори у нас. Това се случва, след като Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт за европейските делегирани прокурори, предложен от Министерски съвет.
 

От 166 гласували народни представители, 125 бяха „за“, 41 – „против“, въздържали се нямаше. От опозицията заподозряха управляващите, че целят да създадат паралелна структура на българската прокуратура. Така поправките бяха приети с гласовете на ПП, БСП, ИТН, ДБ и независимите.

 

От ГЕРБ-СДС скочиха като ужилени: „Идеята е да направим прокуратура в прокуратурата. Защо? Защото на нас не ни харесва тази прокуратура. И може би не цялата прокуратура, а един човек в прокуратурата“, заяви депутатът от партията на Борисов Бранимир Балачев. В отговор Атанас Славов от „Демократична България“ отбеляза, че европейските правила поощряват страните-членки на ЕС да създават условия за организационна автономия на европрокурорите, така че да могат да си вършат работата.

 
От „Възраждане“ също атакуваха. Според тях се създавала структура, която щяла да бъде конкурентна на българската прокуратура, и така управляващите казвали на българските граждани, че нашите институции не работят.

 

„Ние не създаваме нищо. Единственото, което решаваме, е как да работи в България тази прокуратура, без да й се пречи, и да й бъде създадена администрация“, възрази му Иван Димитров от ДБ. „Какво прави този закон? Нищо кой знае какво. Създава регистратура и деловодство“, отвърна депутатът от БСП Крум Зарков.

 

Според Хамид Хамид от ДПС пък било необходимо да се регламентира работата на европрокурорите, но това могло да стане само с промяна в Конституцията, при това от Велико Народно събрание. Според Атанас Славов обаче в случая директно се прилага европейски регламент в нашата правна система, което попада в правомощията на Обикновено Народно събрание.

 

Петър Куленски от ПП заяви, че управляващите правят промени, които ще „гарантират във висока степен административна и финансова независимост на европейските делегирани прокурори“. „Тези законови изменения въобще не се харесват на приятеля на ГЕРБ, главният прокурор Иван Гешев, човекът с петорната експертиза, който досега умело успяваше да опъва политически чадъри при редица разследвания ... Това е една огромна крачка в борбата с корупцията“, предизвикателно допълни той. „Клишета и общи приказки“, остро му отвърна Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС.

 

„Благодаря за подкрепата. Днес мнозинството подкрепи на първо четене един важен законопроект, който е в изпълнение на задълженията на държавата. Това е законопроект, който е подкрепен от Европейската прокуратура и има положително становище от нея и е оценено, че тези текстове съответстват изцяло на Регламент 1939/2017. А именно – регламентът който създава Европейската прокуратура“, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова след края на гласуването.

 

Тя допълни, че с промените, разработени от Министерство на правосъдието, се гарантира ресурсната обезпеченост за ефективно изпълнение на дейностите на европейските делегирани прокурори. 

 

Предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна структура, която да има собствена администрация, да бъде бюджетно осигурена, да бъде определена като организационна единица по Закона за защита на класифицираната информация. Така структурата ще има самостоятелно секретно деловодство. Предвижда се и задължение държавата да осигури необходимата сграда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4107 |13.07.2022 Министър Йорданова: МП не разполага с експертизата за кюлчетата, Гешев да информира депутатите . 0| 2919 |13.07.2022 Депутатите започват работа по проектозаконите за парите от Брюксел . 0| 3059 |12.07.2022 КС отряза Гешев: Депутатите ще го изслушват на 3 месеца и ще му дават препоръки . 0| 3079 |12.07.2022 НАСА представи първата сензационна снимка с най-отдалечените места в Космоса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads