Реклама / Ads
33| 4473 |01.09.2021 НОВИНИ

Депутатите в лют спор кой на кого е смокинов лист. Отрязаха БСП да се заседава извънредно за бюджета

.
Източник: БГНЕС
Пореден спор в Народното събрание спъва съществената работа на депутатите. Грозни обиди се сипят от трибуната – обаждания, смокинови листа и подобни. Народните представители не могат да се разберат кой на кого нямало да бъде смокинов лист. Разбира се, ядката на проблемът съвсем не е тази. Всичко днес се завъртя около това колко бързо да се гледа актуализацията на бюджета.
 

В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на парламентарната група на БСП да се заседава извънредно в събота и в следващия вторник, 7 септември, за да бъдат приети законопроектите за изменение и допълнение на държавния бюджет.

Двучасовите дебати преминаха във взаимни обвинения между парламентарните групи, включително в задкулисие: Ето някои от разменените реплики:

 

„Предлагаме проект на решение за съкращаване на срока за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета“ – с тези думи на лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна започна всичко.

 

„Каквото и да говорим, без нас нищо няма да се случи, но осъзнаваме, че сме 36 души. Ще задържим мандата, въпреки че нямаме подкрепа, за да се актуализира бюджета“, категорична бе тя.

 

„Проявете разум и отговорност, нека приемем актуализацията на бюджета на второ четене, за да гарантираме стабилност на България“, апелира лидерът на левицата.

 

След нея на парламентарната трибуна започнаха да се нижат депутати, за да нищят темата.

 

Депутатът от БСП Георги Свиленски беше категоричен, че на срещата са получили съгласие от ИБГНИ.

 

„На срещата, ние от „Изправи се БГ! Ние идваме“ потвърдихме, че сме съгласни да се ускорят сроковете за приемане на актуализацията на бюджет. Но и през ум на ми е минало, че вие ще предложите извънредно заседание на бюджетната комисия в събота и прекратяване на това Народно събрание следващата седмица. Това означава парламентът да приеме само актуализацията на бюджета и нито един друг закон - за НСО, за закриване на спецсъдилищата... "Изправи се БГ" няма да бъде смокинов лист на БСП, за да не започне съдебната реформа“, отвърна Мая Манолова.

 

„Може би някой в тази среща неподходящо е кимнал, че да помислят, че сте се съгласили. Сега разбирате ли защо не отиваме на такива срещи които са празен ПР“, заяви Борислав Сандов от „Демократична България“. 

 

„Някои колеги са настроени ваканционно - хората нямат нужда от вашата ваканция. Два месеца се занимавате с врели-некипели, БСП няма да бъде вашия смокинов лист. Трябва да се приеме актуализацията на бюджета, всичко друго ще бъде грозен популизъм“, заяви Иван Иванов от БСП.

 

„Всички сме за актуализацията на бюджета, но качествено. Нека като кажем нещо, да си държим на думата. Искате ли да започнем от днес“, призова Виктория Василева от партията на Слави Трифонов. 

 

„Вие не можете да казвате на бюджетната комисия кога да работи“, обърна се към Нинова шефът на комисията от ИТН Любомир Каримански.

 

„Да не бъдем лицемерни, никой не говори за актуализацията на бюджета, а кога ще има парламентарни избори. Защото президентът не иска избори 2 в 1“, обяви Тома Биков от ГЕРБ.

 

И докато сред депутатите продължава да кипи безсмислен труд, те за пореден път решиха да извикат за изслушване премиерът Стефан Янев, министрите на външните и вътрешните работи. Те ще бъдат изслушани за ситуацията по границите и готовността за бежанска вълна. Нещо повече - депутатите гласуваха по същата тема премиерът Стефан Янев да дойде в петък (3 септември), когато в рамките на т. нар. парламентарен контрол министрите отговарят на въпроси на депутати.

 

„От сутрин до вечер изслушваме министри. Може и кметовете да започнем да изслушваме. Да извикаме и леля ми да си каже нейното мнение“, реагира депутатът от БСП Иван Иванов.

 

 

Партии в Народното събрание обвиниха председателя на БСП Корнелия Нинова, че изпълнява телефонни поръчки от президента Румен Радев, като настоява за извънредни заседания по празниците за приемането на актуализацията на бюджета.

Подозренията първи лансираха от трибуната от ИБГНИ, а след това от ГЕРБ добавиха, че бързането не е за бюджета, а за удобна дата на изборите - такава, че да не бъдат "две в едно".

 

"Търпяла съм много повече от това, което днес ми причинявате - Борисов е много по-сериозен опонент". Това каза Корнелия Нинова – лидер на БСП, в лично обяснение.

"Ако нямате аргументи и се занимавате с моето име - добре. Една хубава мисъл: "Големите умове с какво се занимават - с идеи, средните със събития, а малките с хората". Добре се позанимавахте с мен.

 

Изляхте си емоциите. Търпяла съм много повече от това, което днес ми причинявате. Уверявам ви, че Борисов е много по-сериозен опонент. Ние с него 5 години бая се бихме. Така че с нищо не може да ме уязвите повече от това, което съм преживяла с този човек. Разбирам политиката по друг начин. Искам тя да се прави прозрачно и публично и защото се опитвам да давам личен пример за това. По този начин никой не може да ме държи в зависимост от своята воля, пари и власт", допълни още Корнелия Нинова.

 

По думите на Корнелия Нинова, може днес да се внушава лъжата за ГЕРБ и БСП, но никога в политическата и житейската си кариера не е стъпвала в офис на Борисов, както в на Слави Трифонов, както и на Христо Иванов.

 

"С Корнелия Нинова сме опоненти, но тя не е ходила на кино с Борисов, не му е била министър, нито омбудсман". Това каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС по време на спорове в Народното събрание. "Ние с колегите от БСП от десетина години сме в доста сериозни конфликти. С г-жа Нинова сме опоненти, даже понякога сме прекалявали в изказванията си, но ще ви кажа нещо в нейна защита, колкото и да звучи лошо. Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. Може към нея да имаме всякакви отношения, но тя на килимчето не е била за разлика от лидерите на всички останали", заяви още Тома Биков.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5947 |31.08.2021 Депутатите викат Доган в комисията „Росенец“. ДПС: Предизборно шоу . 1| 3707 |31.08.2021 Николай Русев с два медала от световното по спортно катерене . 1| 3085 |27.08.2021 Премиерът Янев говори пред депутатите за мигрантския натиск . 2| 3817 |26.08.2021 На първо четене: Депутатите намалиха броя на хората, имащи право на охрана и специализиран транспорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads