Реклама / Ads
1| 2958 |06.04.2023 НОВИНИ

Детски балон с хелий се възпламени - дете е с изгаряния по главата

.
Източник: личен архив
Детски балон с хелий доведе до инцидент няколко дни след закупуването му. В края на месец март родители купуват от уличен търговец, ситуиран на входа на парк "Овча купел", надуваем артикул за детето им.
 

Няколко дни по-късно, докато детето играе с балона, той се самовъзпламенява. Това довежда до изгаряния в областта на главата на детето - на лицето му.

 

Семейството купува балона на 23 март, 5 дни по-късно балонът се самозапалва в дома им. Родителите подават сигнал към Комисията за защита на потребителите и към МВР.

 

"По случая тече проверка. Балоните попадат в наредбата за детски играчки и този балон е припознат от нашия експерт като такъв. Това са нов вид балони, различни от латексовите, които са масово използвани. Това са балони, които са от фолио. Важно е върху балона да има поставена маркировка, което гарантира, че производителят е приложил европейските норми за безопасност", заяви в "Денят започва" по БНТ Мирослав Йотов от Главна дирекция "Надзор на пазара".


По думите му е задължително върху изделието или върху етикет върху изделието да бъде нанесено наименованието и адресът на потребителя и при необходимост на вносителя.

 

"Задължителни са предупредителните надписи и текстовете върху изделието или върху етикет върху изделието. Трябва да се използва под контрола на възрастен. Балоните не трябва да се надуват с уста, а да се използва помпа. Хелият би се запалил, ако има силна искра, в случая предполагам, че е напълнен с друг вид газ", допълни Мирослав Йотов.


Съветите му към потребителите са да не се купуват продукти от улични сергии, защото не може да се проследи кой е търговецът, тъй като няма касова бележка.

 

Кметът на район "Овча Купел" отказа да коментира темата. От Столичния инспекторат заявиха за БНТ, че в същия ден, когато е закупен балонът, не са извършвани проверки за търговия на открито в парк "Овча купел".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3556 |03.04.2023 Китайският шпионски балон е предавал разузнавателни данни от военни обекти в САЩ . 0| 2883 |15.03.2023 Отпускат още 10.6 млн. лв. за детски ясли и градини . 8| 3332 |27.02.2023 Проф. Радулов предлага: България да наблюдава границата с балони, които използва Китай над САЩ . 8| 3232 |15.02.2023 Свалиха руски балони над Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads