Реклама / Ads

2| 4888 |26.04.2020

Диана Ковачева: Основният проблем в момента - хора остават без доходи

.
Омбудсманът Диана Ковачева
Само за последния месец при омбудсмана са постъпили има ръст на жалбите от 20%. Оплакванията са за нарушени потребителски права и намалени доходи.

Пред БНТ Диана Ковачева обясни, че е изпратила над 20 препоръки до 2 различни институции за последния един месец. Изпратила е и препоръка до икономическия министър за необходимостта от популяризиране на икономическите мерки, защото много хора се обяждат да питат какви са те. Тя отбеляза като положително динамичността на мерките.


Омбудсманът препоръча в извънредното положение са не се плащат такси, свързани със социални услуги. Става въпрос за социални услуги, които в момента се предоставят дистанционно. Сходен е и случаят с частните детски градини където Ковачева също е издала препоръка, тъй като от родителите се е очаквало да заплащат пълна такса за услуга, която детските градини всъщност не предоставят в момента.


Основният проблем в момента е, че голяма част от хората остават без доходи. Фактически те не могат да покриват своите задължения. Тревогата им се насочва и към частните съдебни изпълнители, и към колекторските фирми, и към фирмите за бързи преводи, посочи тя.


При Законът за електронните съобщения не става въпрос за подслушване, а за проследяване на трафични данни във връзка с карантинта, обясни Ковачева. Тя е отправила запитване към министъра на вътрешните работи по отношение на мерките, които предприема за осъществяване на контрол върху своите случители когато имат достъп до такива трафични данни. В момента органите на МВР могат да поискат от мобилните оператори достъп до такива данни за лица, които са в каранатина, и те трябва да им бъдат предоставени незабавно. Омбудсманът беше категорична, че тази мярка трябва да отпадне веднага след отпадането на извънредното положение.


През последната седмица Ковачева непрекъснато се занимава с казуса за "Топлофикация". Три препоръки е изпратила. "Топлофикация" е сменила внезапно, без да предупреди хората абонатните им онмера, което пречи на онлайн плащанията. Излезе информацията, че топлофикационните дружества в страната са поискали драстично увеличение на сметките за следващия сезон. Имало е искане за увеличение със 140% за Велико Търново. След това излязоха сметките на хората за месец март.


Всички ние очаквахме, че падането на цената на природния газ с 40% сметките ще бъдат по-ниски. Няма никаква обективна причина да се увеличат сметките. Смятам, че това е абсолютно необосновано и по тази причина се обърнах към КЕВР с настояване проверката, която те съобщиха, че ще направят да стане много бързо, да бъдат преизчислени сметките и те да кажат на хората какво да правят в тази ситуация. КЕВР трябва веднага да вземе мерки и да реши този проблем, каза още Ковачева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Диана Ковачева: Трябва да има проверка на високите сметки за парно 1| 3638 |24.04.2020 . Проф. Диана Йонова: Селенът влияе върху вирусите 9| 3690 |06.04.2020 . Диана Йонкова: Фотографите на Гешев очевидно го саботират 9| 28873 |12.02.2020 . Христо Проданов: Основният виновник за Перник е този, който управлява 10 години 2| 6440 |03.01.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ