Реклама / Ads
5| 5176 |25.09.2009 НОВИНИ

Дянков и Миков се обиждаха на "крадец" в парламента

.
Mинистърът на финансите Симеон Дянков и депутатът от Коалиция за България Михаил Миков влязоха в горещ спор за етиката в пленарна зала по време на парламентарния контрол.
 

Поводът бе критично изказаната оценка на Дянков за действията на миналото правителство.

Министърът на финансите заяви , че предишното правителство е било „неефективно” и “е крало”, което предизвика екс-вътрешния министър Михаил Миков да заяви, че употребата на такива думи “не е добър атестат за отношенията в българския парламент”. Миков обяви, че не е допустимо да има обиди и предположи, че може да се каже, че Дянков е крадец.

В спора се вмъкна и заместник-председателя на парламента Екатерина Михайлова, която направи опит да „мъмри” и Дянков, и Миков. „Г-н Миков, парламентът е място на политически дебати и в този смисъл е съвсем нормално, в репликите, в дебата и дори в парламентарния контрол, да има и политически сблъсък. Аз ви моля да няма персонално отправяне на обиди. Г-н Дянков, във вашето изказване имаше по-скоро персонални обвинения, макар и хипотетично и не съвсем директно", посочи Михайлова.

Всъщност, днешният сблъсък между Симеон Дянков и Михаил Миков започна от митница Видин, която се закрива и става митническо звено. На въпроса на Михаил Миков защо се прави това, финансовият министър отговори с цифри. Според тях за първите 8 месеца на 2009 г. митница Видин е реализирала приходи в размер на 37 800 лева на митничар, докато този показател за същия период в митница Русе е 1 368 000 лева на човек, в митница Свищов - 528 500 лева на човек, а в митница Лом - 607 280 лева.

За осемте месеца на текущата година в митница Видин са обработени 1599 митнически декларации или по 12 декларации на човек, докато в митница Русе са обработени 138 декларации на човек, а в митница Свищов - 106 декларации, посочи Дянков. Той обобщи, че това прави 10 пъти по-малко обработвани декларации в митница Видин. Това е причината, поради която въпросната митница се преобразува в митническо бюро. За да може там да се продължи да се работи, но с по-малко разходи, обясни финансовият министър. Същият подход е приложен и за останалите митнически учреждения в страната, каза Дянков.

Според Симеон Дянков съществува лобизъм срещу реформата в митниците, но от другата страна е точната статистика, която показва точно кои звена в митниците не изпълняват функциите си, убеден е финансовият ни министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4377 |25.09.2009 Реформа за единен надзор иска Дянков . 53| 18196 |14.09.2009 Симеон Дянков определи президeнтския доклад за малоумен . 1| 5034 |08.09.2009 14% съкращения в МФ обяви Дянков . 7| 4966 |07.09.2009 Wall Street Journal хвали Дянков за добра работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads