Реклама / Ads
14| 5021 |14.01.2013 НОВИНИ

Дянков: Отлагаме вдигането на заплатите на тримата първи

.
Министър Симеон Дянков
Законопроектът за увеличаване на заплатите на високите постове няма да влезе в този мандат. Това е законопроект, подготвен още април месец миналата година. Той отлежава оттогава, и ще продължава да отлежава до следващ мандат.
 

Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков пред БНТ. В началото на миналата година направихме нов закон за държавната администрация, след това направихме закон за държавния служител и това беше третият закон за политическите кабинети в министерствата, за областните управи и за кметствата. Осъзнаваме, че не е сега моментът да се говори за вдигане на заплатите на тези управници и следователно ще изчакаме по-добри времена, каза Дянков.

Министърът на финансите разкри, че правителството на Сергей Станишев е решил проблема със заплатите по много нечестен начин.

"Михалевски, например е бил примерно в УС на инфраструктурни проекти, когато е бил зам.-министър и заплатата му е била малка част от това, което е получавал – а то е около 150 000 лева. Зам.-министър Кирил Ананиев за 4-те години е получил близо 500 000 лева от това, че е бил член на УС. Овчаров, Анна Янева, бившият зам.-министър на икономиката, както и много приближени на Станишев са получавали такива пари.

Ние забранихме през 2010 г. да участваш в повече от един управителен съвет. Нашите зам.-министри и областни управители получават само заплата, нямат допълнителни доходи", каза Дянков.

Финансовият министър обяви, че идеята е била решението за новите заплати да се приеме на последното заседание на кабинета Борисов за годината. "Така щеше да е ясно, че не го правим за нас, а одобрението на законопроекта щеше да остане за следващия парламент", уточни Дянков.

"Около 2000 лева получават всички директори по време на нашето управление. След като вдигнем други доходи, ще вдигнем и заплатите на управниците”, подчерта още той.

Финансовият министър посочи, че вече са вдигнати доходите на част от работещите, предстоят и повишения в нови сектори. Запитан, дали тези стъпки не са част от предизборната кампания, финансовият министър отговори, че от премиера е научил, че всеки ден от мандата, в който се прави нещо добро, е част от предизборната кампания.

В отговор на въпрос дали приема идеята за семейно подоходно облагане, Дянков обяви, че е против тази идея с аргумента, че никъде по света хората не решават дали да имат дете на база парите, които ще получават за него. "Това е емоционално решение, повече повлияно от това до каква степен е улеснено отглеждането на това дете. Затова правим детски градини, въвеждаме задължително обучение на петгодишните. Идеята е държавата да поема повече разходи за отглеждането на деца, на социализирането им", обясни финансовият министър.

Дянков посочи още, че тази година акцентът в работата на кабинета ще е да се използват повече средства за намаляване на младежката безработица и да се намери работа на хората,  страдащи от хронична безработица. Според него при договарянето на средства за създаване на заетост през 2005-2007 година е допусната грешка, като са поискани повече пари за преквалификация, вместо за създаване на работни места. В резултат сега само 20 хил. души или 5% от безработните са заети по програми, субсидирани от европейски проекти.

Единната данъчна сметка влезна в сила от началото на месеца. Идеята й е да не може фирмите да си избират какъв данък да плащат и какъв не. Това е и добре позната схема за данъчни далавери. Не случайно Иван Костов е против този закон, коментира Дянков. „Именно по време на тяхното управление е създаден този закон, позволяващ източването на държавни предприятия.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 128| 6569 |11.01.2013 С. Дянков: Станишев избива комплекс за малоценност . 38| 5680 |09.01.2013 С. Дянков: Изненадата е, че завършихме 2012 г. не добре, а много добре! . 4| 5064 |18.12.2012 Дянков: Претръпнал съм да ми искат оставката от БЛС . 33| 5190 |17.12.2012 С. Дянков: Често ми искат оставката, претръпнах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads