Реклама / Ads
27| 5384 |04.05.2010 НОВИНИ

Дянков би шута на царските митничари

.
Симеон Дянков
Министерството на финансите сложи край на почти 10-годишната сага с царските митничари от "Краун Ейджънтс". Вицепремиерът Симеон Дянков отказа да се възползва от консултанските услуги на британската компания, договорът с която изтича в края на юни тази година. Това съобщиха от финансовото министерството днес.
 

С това бе потвърдено предположението, изказано миналата седмица от директора на митниците Ваньо Танов, а и от самия министър Дянков, че вероятно ще се отиде към прекратяване на отношенията с консултантската компания.

″Министерството на финансите оценява извършените до момента консултации и действия от ″Краун Ейджънтс” както по настоящи, така и по предходни договори, но ви информираме, че в условията на икономическа криза и необходимостта от прецизиране и редуциране на бюджетните разходи на този етап няма да се възползваме от вашето предложение”, се казва в писмото на Дянков до ръководителя на екипа на ″Краун Ейджънтс” в България Джон Браун.

В момента изтичат последните дни от договора на Министерството на финансите с британския консултант за подпомагане със съвети на приходните ведомства - НАП и агенция "Митници". Договорът бе подписан от предишния финансов министър Пламен Орешарски в началото на януари миналата година и е с продължителност година и половина - до края на юни 2010 г. Цената на услугата на консултантите по този договор е 3.9 млн. британски лири.

След като встъпи в длъжност, Симеон Дянков разсекрети два от четирите договора с "Краун Ейджънтс", първият от който бе сключен през 2001 г. от тогавашния финансов министър Милен Велчев за 11 млн. британски паунда или около 30 млн. лeвa. От договорите стана ясно, че са били предвидени клаузи, поставящи в силно неизгодно положение българската страна при неизпълнение на някои от задълженията й.

Докладите за свършената работа, които са били представяни от консултантската компания на Министерството на финансите, не са огласявани, тъй като съдържали информация, отнасяща се до националната сигурност на страната.

Договорите с "Краун Ейджънтс" бяха критикувани остро през изминалите години, но неофициално се знаеше, че повечето от предложенията на консултантите, които прекрасно са видели какво се случва на митниците, не са били възприети от предишните управляващи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4907 |03.05.2010 Не се ли справи, Дянков сам дава оставка . 24| 5986 |02.05.2010 Каролев: Сменят ли Дянков-зле; сменят ли Станишев-пак зле! . 9| 5222 |01.05.2010 С. Дянков: Съвземаме се; приходите се съживяват през юли . 7| 4925 |01.05.2010 15 дни без Дянков, 20 дни без правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads