Реклама / Ads
13| 4551 |17.07.2021 НОВИНИ

Димитър Данчев, БСП: С поведението си Слави и “Има такъв народ“ рискуват да попаднат в зависимост от задкулисието

.
Димитър Данчев
БСП беше не просто един от участниците в протестите миналото лято, а и една от партиите, която най-явно отстояваше исканията на хората, които излязоха да протестират, в това число и вътре в парламента. Ние казахме, че въпросът за отстраняването на главния прокурор е свързан с една по-голяма, цялостна реформа на съдебната система и направихме нашите предложения за такава реформа. Не просто частични мерки като премахване на Специализирания съд и прокуратура, но и ревизия на актовете на главния прокурор, възможността да се разглеждат актовете му, да има контрол върху тях.
 

"В тези протести БСП имаше ключова роля и ние продължаваме нашата системна и последователна политика. Затова и не приемаме обвиненията, че сме партия на статуквото, а другите новите партии са партиите на протеста.“ Това заяви депутатът от “БСП за България“ Димитър Данчев в ефира на Дарик радио.

 

В предаването “Седмицата на Дарик“ той заяви, че по темата с отстраняването на главния прокурор ще има сериозни разделителни линии в 46-то НС. „Тази тема постави началото на края на управлението на ГЕРБ и тя не може да бъде пренебрегната и извадена извън скоба, както ИТН в момента се опитват да направят. Съдебната реформа е ключът към установяване на истинската демокрация у нас“, категоричен бе той.

 

Димитър Данчев обяви, че Националният съвет на партията ще заседава на 25-и юли, когато освен анализ на резултатите на БСП, ще бъде поставена и темата за бъдещето.

„Ако третият мандат ни бъде връчен от президента ще започнем открити и прозрачни разговори с други партии. Ще поставим националните приоритети на масата и ще се опитаме около тях да съберем мнозинство и да представим кабинет.“ Социалистът допълни, че в момента страната има наистина необходимост от съставяне на работещо правителство, а на престоящия НС ще предложат конкретни стъпки за излизане от ситуацията, в която се намира левицата в момента.

 

„Ние считаме, че да се ходи на нови избори е огромно изпитание за българската държава и за гражданите. Нужни са спешни мерки в редица сектори – здравеопазване, социалната сфера, образованието. Ако получим третия мандат ще се опитаме да гарантираме сигурност на хората и да поставим един нов диалог в парламента, защото при ИТН този диалог е изключен от възможността за намиране на политическо решение“, каза още Данчев.

 

Той припомни, че макар и в опозиция през последните 4 години, левицата винаги е проявявала държавническо поведение като е подкрепяла редица общонационални каузи. „В политиката трябва да има по-широко мислене, извън дясно-партийния интерес“, допълни социалистът.

 

„В тази предизборна кампания БСП заложи основно на политиките, свързани с нашата идеология – социалните политики, политиките, свързани с младите хора, с реформата в системата на здравеопазването и образованието, с мерките за подпомагане на икономическото възстановяване в страната и на малките и средни български производители“, каза Димитър Данчев като допълни: „БСП каза, че не е достатъчно ГЕРБ да бъде отстранена от управлението, но и предлагахме конкретни политики за управление на страната и за след свалянето им от власт. Сега виждаме, че голямата криза в българската политика, е че “Има такъв народ“, “Демократична България“ и “Изправи се! Мутри, вън“ нямат такъв ясен план за управлението на страната.“

 

По думите му в момента България се нуждае от съгласие в парламента и обединение около политически приоритети: „Сега е време за държавническо мислене и ние, от БСП, сме показали многократно, че имаме такова мислене, имаме и подготвени хора, които да реализират държавнически политики.“

Цялостна оценка за работата на служебния кабинет левицата ще даде, когато приключи неговата дейност. „Със сигурност има неща, които започнаха да се правят в рамките на служебното правителство, и които заслужават висока оценка. Вероятно има и други, които не получиха достатъчно бързо развитие.“ По думите му в момента служебният кабинет търпи критики по отношение на забавеното внасяне на Плана за възстановяване и развитие.

Данчев заяви, че БСП ще даде своята подкрепа за съставяне на правителство, само ако има ясни приоритети и политики. „Това, което видяхме на вчерашната пресконференция на ИТН беше демонстрация на липса на каквато и да е готовност и нежелание за разговори. “Има такъв народ“ избира подхода на поставяне на ултиматуми и всички бяхме поставени пред свършен факт. С такова поведение, обаче, Слави и партията му рискуват да попаднат в зависимост от задкулисието. Всички мерки и приоритетите, които искат да реализират, трябва да бъдат облечени в законите, това е възможно единствено със задкулисни договорки в парламента.“ 

Социалистът припомни позицията на БСП, че няма да подкрепят приватизацията на ББР, както и концесионирането на магистралите, и заяви, че предложенията на “Има такъв народ“ не си струват да бъдат подкрепени.

 

„Подходът, който избра г-н Трифонов не се различава много от модела на управление на г-н Борисов – модел, в който се вижда неуважението на институциите, неспазването на демократичните принципи, неуважение към политическия диалог и изобщо липсата на желание за търсене на национално съгласие по важни за България въпроси“, коментира още Димитър Данчев.

 

Във връзка с идеята за голямото ляво обединение той заяви, че в политиката не винаги 1+1 прави 2: „През годините БСП търпеше китики, че само ни напускат нови хора, че правят нови формации, и че като най-голямата лява партия в България да обединяваме лявомислещите хора. Този път показахме една висока коалиционна политика, като успяхме да обединим много от тези малки леви формации, които иначе нямат шанс  да получат представителство в голямата политика. За съжаление в рамките на предизборната кампания, само за месец, това не успя да бъде ясно разпознато от лявомислещите хора в България“, обясни социалистът.

 

На финала Димитър Данчев заяви, че България има нужда от модерна лява партия и БСП може да бъде такава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3889 |17.07.2021 Димитър Димитров: Избирателната активност се повиши заради хартиеното гласуване . 5| 3470 |16.07.2021 Д-р Димитър Петров: Никой не атакува лекарите и сестрите в ”Пирогов”. Поклон пред тези хора! . 11| 7103 |15.07.2021 Димитър Аврамов: Претенциите на обществото са към Трифонов и неговия арогантен едноличен стил на поведение . 6| 7127 |14.07.2021 Димитър Манолов: Най-голямото шоу е Борисов и ДПС да подкрепят кабинета на ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads