Реклама / Ads
0| 2835 |10.11.2022 НОВИНИ

Димитър Данчев: В интерес на българите е да достигнем по-скоро Маастрихските критерии за влизане в Еврозоната

.
Страната ни има място в Еврозоната, но, за съжаление, доходите на българските граждани все още са далеч от средните в държавите от клуба на богатите. Затова служебното правителство работи активно, за да покрием в кратки срокове критериите за членство.
 

Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията в служебното правителство пред социалисти във "Връбница". Той беше гост на първата по рода си тематична дискусия, организирана от председателя на Районния съвет Станислав Младенов. Темата, която обсъждаха социалистите със заместник-министъра, беше "Инфлацията и мерките за преодоляване на последствията от нея".

 

"Както членството на България в ЕС и НАТО, така и в Еврозоната, в голяма степен е политически въпрос, коментира Димитър Данчев. - Всяко членство в подобни международни организации има своите отговорности и ангажименти. Те от своя страна са свързани с някои негативи, в това число и такива, които имат икономическо изражение".

 

Заместник-министърът на икономиката отбеляза, че по въпроса "за" или "против" еврото БСП има официално решение на Конгрес. "Партията подкрепи еврото и това решение не е отменяно, припомни той. - Смятам, че то е коректно, защото перспективата пред България още с влизането в ЕС е рано или късно и нашата страна да стане член на еврозоната. Такъв е поетият ангажимент. Затова от онзи момент, въпросът "Дали?" изобщо не стои. Правилният въпрос е "Кога?". Тук вече има различни мнения. Моят личен отговор е - когато сме готови. А ще бъдем готови тогава, когато отговорим на всички формални критерии за това. Един от тези критерии е инфлацията, а на него в момента не отговаряме. Друг важен критерий е процентът на дълга спрямо брутния вътрешен продукт. Не по-маловажна е и конвергенцията или доближаването на реалните доходи на българските граждани до средните в еврозоната".

 

Димитър Данчев отбеляза също, че не случайно БСП настояваше преди време БНБ да даде обективен анализ, който да покаже тази конвергенция и дали страната ни отговаря на формалните критерии и подготовка за членство в еврозоната. "За съжаление, такъв анализ не беше представен, каза заместник-министърът. - Той беше заменен с план за приемане на еврото, който предвижда това да се случи до 2024 година. Много ще се радвам, ако наистина България отговаря на всички критерии и гражданите имат изискваните високи доходи до 2024 година.

 

Членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и председател на районния съвет на социалистите във "Връбница" Станислав Младенов каза, че подобен вид дискусии ще станат традиционни. "Направихме допитване сред нашите членове и се оказа, че темата за икономическата политика е най-интересна за тях. Затова започнахме с нея и с гостуването на заместник-министър Данчев, обясни Младенов. - Следващата по интерес тема е свързана с международната политика и отношенията на България с Русия. Затова ни предстои и такава дискусия. Истината е, че докато страната ни няма национална доктрина, каквото и да говорим и да планираме за бъдещето, няма да постигнем успех. Всичко ще изглежда като хаотични стъпки в неизвестна посока. А това няма как да доведе до добър резултат нито за гражданите, нито за държавата".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3183 |09.11.2022 Димитър Стоянов: Мога да потвърдя, че самата ограда можеше да бъде изпълнена много по-добре . 2| 3712 |09.11.2022 Политологът Димитър Ганев: С даване на жертви има два варианта за правителство . 2| 3617 |09.11.2022 Вандали хвърлиха камъни по дома на Димитър Талев . 2| 3400 |08.11.2022 Димитър Стоянов: Военният не е оставил загиналия полицай, останал е на пост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads