Реклама / Ads
0| 4197 |10.07.2022 НОВИНИ

Димитър Ганев: БСП и ДБ нямат интерес от избори. “Възраждане” може да удвои резултата си

.
Димитър Ганев
Третият мандат е единствен, който се дава на избрана от президента политическа сила. Може би най-разумно би било да изчистим картината, без значение кой ще вземе мандата. Това каза по БНТ социологът Димитър Ганев.
 

Има малко по-голям шанс, ако ДБ вземе мандата. Но да видим дали това е възможно. Конфигурация от тази, който бе досега, не би могла да се случи. Имам предвид ПП, ИТН и БСП и ДБ. Ако продължим нататък, очевидно трябва да се разговаря с ИТН. ПП във всяко изказване казват, че няма за комуникират с Бойко Борисов, Пеевски и Слави Трифонов. Шансовете да се състави кабинет в този парламент са малко вероятни. 


За ДБ и за БСП са възможни преговори с ИТН. Защо те смятат, че с Трифонов може да се разговаря, а ПП не може. Първите две при едни предсрочни избори, със сигурност ще бъдат с по-малко представителство. За тях от голямо значение е да се състави кабинет. При ПП този въпрос не стои по същия начин. 

 

Ако ПП бяха останали на власт със спад на обществената подкрепа, то позициите им за избори щяха да са по-лоши. Имаме ясен враг. ПП ще бъдат концентрирани върху антикорупционната риторика. Доколко това ще е печелившо-предстои да видим. Служебният кабинет ще е друг фактор, който ще повлияе на предстоящите избори. 

Последни тенденции от последните месеци- БСП са направили анализ, че избори биха били проблем за тях. Миналата година БСП отбеляза най-ниската си точка. Сега, след като са били във властта, успяха да влошат отношенията си с Румен Радев.

 

Този конфликт няма как да е в полза на БСП. Самото доверие на редовите социалисти е голямо, те не оттеглят доверието си от него. Изгонването на дипломатите са негативен знак за редовите социалисти. Всичко това не е добра изходна точка за БСП. БСП загуби 60-80 хиляди гласа от машинното гласуване. При ДБ настъпи друг процес. ПП постепенно започна да навлиза по-мощно в полето на ДБ. Христо Иванов има от какво да се притеснява. Митингите в подкрепа на правителството показа, че демократичната общност припознава ПП като своя партия. Либералният градски човек ще припознае ПП, който има реален шанс да се бие с големите. 

 

В момента ДБ не е в добри позиции. Просто на техния електорален терен влиза голям обект, какъвто е ПП. Това се случи ноември месец. 

 

Виждаме като тенденция за “Възраждане” - да, може да се очаква двоен ръст, отколкото на последните парламентарни избори. Те влязоха в полето на ковид скептицизма. Те бяха абсолютно самостоятелно на това поле. Като по часовник дойде войната. Костадин Костадинов отново бе сам на това поле. Изглежда далеч, да е първа политическа сила. 

Борисов използва тактически ходове. ГЕРБ има интерес от предсрочни парламентарни избори. Те ще бъдат в по-изгодна позиция. Трудно изглежда тази четворна и тройна коалиция да има повече народни представители в следващо НС. ГЕРБ вероятно ще е незаобиколим фактор при следващи избори. ПП трябва да са по-внимателни с острите си позиции.   

 

При ИТН - когато влезе във властта, обществената подкрепа започна да ерозира. Това бе очаквано. Това, което виждам са хора, които са млади, от по-малките градове. Това са фенове на Слави Трифонов и те ще останат лоялни. Дали са 100 000 или 150 000 души не може да се каже. При първия случай влиза в парламента, а при втория - не влиза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3192 |09.07.2022 Цончо Ганев: Поне четирима от БСП нямаше да подкрепят проектокабинета . 0| 3133 |05.07.2022 Рашков: Борисов и такива като него нямат моралното право да говорят за избори . 0| 3140 |04.07.2022 Димитър Гърдев: Няма да се стигне до рязък разрив между България и Русия . 0| 2950 |28.06.2022 Димитър Маргаритов: В последните 10 дни цените на основните храни са стабилизирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads