Реклама / Ads
0| 3026 |06.02.2023 НОВИНИ

Димитър Куманов: Нашата държава не знае какво да прави при силно земетресение

.
Източник: стопкадър, bTV
Нашата държава не знае какво да прави при силно земетресение, като изключим добре подготвените спасителни екипи. Около големите градове трябва да има места където да може да се сформират палаткови лагери, да бъдат изградени фургони, да се прекара ток и това трябва да се подготви предварително.
 

Това заяви конструкторът на сгради инж. Димитър Куманов в ефира на bTV.

 

"При такова бедствие – не се бяга. Не бягайте! Чакате да мине труса и тогава излизате. Търсите най-безопасните места и изчаквате! Стълбищата на блоковете не са устойчиви. Трябва да стоите под масивна конструкция, под маса, но не и до голяма секция. Трябва да имате задължително свирка, за да можете да подавате сигнали и подготвена раница с неща от първа необходимост", обясни Куманов.

 

"Свидетели сме на поголовно избиване на стени при ремонти в блоковете. Всички стени се съпротивляват при земетресение. Влияние може да окаже дори една тухла. При земетресение няма неносеща стена - всяка една стена ще се съпротивлява на колапса на сградата. Вредно е да се избиват стените на балконите, за да се разширяват стаите", подчерта още той.

 

"Жертвите винаги са неизбежни при толкова силно земетресение, като това в Турция. В страни, където земетресенията са чести, като Япония, и сградите са по-устойчиви. Много са строги изискванията към новостроящите се сгради и следи се старите сгради да отговарят на определени изисквания".

 

„В София нивата на сигурност на сградите са много по-строги, отколкото по селата. Масово по селата се строи без да се спазват изискванията. Перник е много ярък пример за това. Помните при земетресението най-големите щети бяха по къщите, докато блоковете устояха“, припомни експертът.

 

„Много добра идея беше тази за паспортизацията на сградите, която щеше да обследва и степента на устойчивост при земетресения“,допълни Димитър Куманов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3784 |04.02.2023 Димитър Ганев: Коалиция на ГЕРБ с БСП означава, че ПП и ДБ печелят местния вот . 1| 3124 |04.02.2023 Стево Пендаровски и Димитър Ковачевски се преклониха пред Гоце Делчев (Видео) . 0| 3183 |25.01.2023 Политологът Димитър Ганев: Местните избори са спирачката за създаване на кабинет . 0| 2952 |23.01.2023 Димитър Марков: Случаят ”NEXO” няма да има дългосрочни последици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads