Реклама / Ads
1| 2723 |13.07.2023 НОВИНИ

Димитър Радев отчете: Банките са готови за въвеждане на еврото, остават другите институции

.
Банките са готови за въвеждане на еврото, остават другите институции Източник: БГНЕС
Дигитализацията в банковата система е напреднал процес и до края на тази година, когато е срокът за подготовка, БНБ и банките в голяма степен ще са готови за приемането на еврото у нас. Това посочи управителят на БНБ Димитър Радев на изслушване в комисията по въпросите на Европейския съюз относно въвеждането на еврото.
 

Банките ни и БНБ вече в голяма степен са част от еврозоната.

 

Остават обаче другите институции и безнесът да се подготвят. Управителят на БНБ посочи „Български пощи“, като пример, че нещата в този процес не стоят много добре. Особено по отношение на финансирането на процеса там.  

 
България вече е член на Банковия съю и участва плноценно в дейността му. Банковият сектор в голяма степен е успешно интегриран в европейските банкови институции.

 

Решението за приемане на еврото е политическо решение и то трябва да се вземе от парламента, посочи Димитър Радев.

 

От „Възраждане“ изразиха мнение, че не се иска напускане на Банковия съюз, просто предлагат дане се бърза. А и според тях, е добре да се изчака и провеждането на референдум по темата.

 

Управителят на БНБ е катeгорично за провеждане на информационна кампания.

 

Тя е трябвало да започне от 1 октомври 2021 г., но все още не е. Димитър Радев отбеляза, че вече е натрупан голям информационен масив по темата. Вече е създаден и специализиран сайт.

 

Целият този масив е собственост на Министерството на финансите и то отговаря за стартиране на информацинната кампания.  Димитър Радев посочи, че вече има и сключени договори с медии за участие, пише Банкер.

 

Процесът по въвеждане на еврото зависи не само от техническата подготовка, но много важна е и нормативната уредба.

 

Има един пакет проектозакони, които са в компетенцията на БНБ, и централната банка е готова в началото на септември да ги внесе за обсъждане в парламента, заяви Димитър Радев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2716 |13.07.2023 Румен Радев ще участва в откриването на пилона в Рожен . 5| 2489 |12.07.2023 Номинацията на ГЕРБ за шеф на Сметната палата е Димитър Главчев . 0| 2631 |11.07.2023 Националът ни за Купа ”Дейвис” Димитър Кузманов се класира за втори кръг на турнир в Италия . 1| 2585 |11.07.2023 Евродепутатът Емил Радев: Очаквам в ЕП да се приеме резолюция с голямо мнозинство за приемането ни в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads