Реклама / Ads
11| 4733 |08.10.2010 НОВИНИ

Б. Димитров: Волен не е разбрал думите на премиера

.
"Нито правителството, нито Бойко Борисов са казали, че сме „за" членството на Турция в ЕС", каза в кулоарите на парламента министърът без портфейл Божидар Димитров по повод острата реакция на "Атака" по време на дебатите за вот на недоверие преди 2 дена.
 

Историкът обясни, че е много учуден от реакцията на Волен Сидеров, който обвини самия Димитров, че е дал грешен съвет на премиера. Според министърът, отговарящ за българите в чужбина, министър-председателят е заявил, че страната ни подкрепя европейската перспектива на южната ни съседка. "Европейска перспектива" и "членство в ЕС" са две различни неща", добави Божидар Димитров.

"За да се стигне до членство в ЕС, Турция трябва да затвори безброй глави, обясни още министърът. Има нерешени проблеми, които Турция трябва да реши", коментира Димитров. Той допълни, че е смятал Волен Сидеров за достатъчно зрял политик, за да знае, че външната политика на страната ни не се определя от министъра за българите в чужбина. По повод обезщетенията за тракийските българи Божидар Димитров посочи, че голяма част от тях нямат документи, на база на които да претендират за такива. В държавна агенция „Архиви" има около 6-7 000 документа.

Министърът без портфейл обясни как е решен проблемът с беломорските бежанци - те са получи компенсационни бонове, но имало срокове, в които могат да претендират за обезщетения. Относно Турция и тракийските бежанци Димитров бе категоричен, че проблемът не може да продължава безкрайно и отбеляза, че се надява догодина този проблем да намери решение. Това е бавен въпрос, изтъкна той.

Преговорите с Гърция са продължили над 20 години, заяви министър Димитров и допълни, че се издирват документи на тракийските бежанци. Много от тях са имали банкови сметки в турски банки и тези пари са останали там и върху тях по всяка вероятност през този период са се трупали лихви. Затова, според министъра, документи трябва да се търсят и в турските банки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4947 |30.09.2010 М. Димитров: Няма да бъде избран силен министър . 7| 4745 |23.09.2010 Найденов доволен от храната в градините . 6| 4723 |13.09.2010 М. Димитров: ГЕРБ завива наляво . 40| 6289 |05.09.2010 М. Димитров: От кога ГЕРБ слуша Румен Петков за Формула 1?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads